W.N. Kramer innoveert op het gebied van grondbewerking.
W.N. Kramer innoveert op het gebied van grondbewerking. (Foto: aangeleverd)

W.N Kramer met eigen stand aanwezig op Agritechnica in Hannover

Agritechnica is de grootste mechanisatiebeurs in Europa en het podium voor technische innovaties in de landbouw. De beurs kent 2.750 exposanten en trekt 450.000 bezoekers uit 130 landen. W.N. Kramer BV uit Burgerbrug (NH) is hier aanwezig met een eigen stand en toont unieke machines die passen in een bedrijfsstrategie waar bodemleven en biodiversiteit een belangrijke rol spelen.

Machines voor grondbewerking vormen een belangrijk deel van het totaalmechanisatie pakket van de regionale importeur en dealer. "Het is natuurlijk een tendens", beaamt Jeffrey Mak van Kramer, iedereen praat over het sparen van bodemleven en het verhogen van de biodiversiteit." De gangbare telers zijn volgens Mak bezig met een inhaalslag om structuur te verbeteren, bodemziekten te onderdrukken en organische stof en voedingselementen vast te houden. "Dit worden omstandigheden voor een gezonder, weerbaarder gewas met tevens vermindering van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Er is een aparte website voor opgezet", aldus Mak. Wie geïnteresseerd is kijkt op de website www.agri-bio-eco.nl.

Deelname aan de grote beurs is voor een relatief klein bedrijf uniek. Maar als importeur voor de Benelux wil W.N. Kramer niet ontbreken. Mak: "De beurs staat internationaal hoog aangeschreven. Ook de locatie is gezien de doelgroep gunstig. We staan samen met de producent van de spitmachines, producent van de ecoploegen, en voegen een Nederlandse Mulcher aan het aanbod toe."

Drie troeven

Kramer is al 30 jaar importeur van de Italiaanse spitmachine Gramegna. Deze krukas aangedreven spitmachine steekt de spade de grond in waarbij de aarde naar achter wordt geworpen. De gespitte grond blijft hierbij in de toplaag, "In tegenstelling tot veel andere manieren van grondbewerking wordt het bodemleven niet overhoop gegooid", verduidelijkt Mak. De machine valt onder Niet Kerende Grondbewerking.
Een tweede paradepaardje is de Kramer Eco-ploeg, eveneens van Italiaanse origine (Emmegiemme). De ploeg past in de doelen van het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB), wat een impuls betekende voor de verkoop. Telers die investeerden in groenbemesters volgen de koers van ondiepe en/of niet kerende grondbewerking. De Eco-ploeg van Kramer is degelijk gebouwd en kan worden uitgevoerd met variabele breedte verstelling, stenenbeveiliging, tipkouters, schijven, onderwoelers, voorschaar, packerarm, en open- of dichtrister. Mak: "Dit maakt dat het een zeer complete ploeg is, aantrekkelijk in de prijs."
De volgende troef is de nieuwe JBM Mulcher. De Mulcher vervangt het klepelen van bovengronds gewas. De machine heeft twee walsen met rechtopstaande speciale schijven die het gewas op 3 cm weggeschild en gemixt met de grond op het land verspreidt. Zo komt de vertering optimaal op gang, beter dan wanneer met een frees, schijfeg of klepelbak wordt gewerkt. Het mulchen wordt toegepast bij onkruiden, grasland, koolresten, maisresten, groenbemesting en meer. Vooral biologische boeren zijn geïnteresseerd in de Mulcher, zowel nationaal als internationaal. De eerste machines zijn verkocht over de grens en aanvragen uit Denemarken en Frankrijk komen binnen.
W.N. Kramer is verantwoordelijk voor de verkoop van de JBM Mulcher over de hele wereld. Agritechnica is de aangewezen plek om de machine te laten zien. Het machinebedrijf hoopt Nederlandse klanten te ontmoeten in hal 11 stand A62 van 10 tot 16 november. Bij deze ene internationale beurs zal het overigens niet blijven. Half december volgt de AGRIBEX in Brussel.

W.N. Kramer is verantwoordelijk voor de verkoop van de JBM Mulcher over de hele wereld.
Eco-ploeg Nannes.