Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

'De wereld van Annabel'

REGIO - HSP is een afkorting van Highly Sensitive Person. In het Nederlands: hoogsensitief of hooggevoelig persoon. Veel mensen worstelen met hun eigen hoogsensitiviteit of met die van hun kinderen. "Het is niet gemakkelijk is om hier een weg in te vinden om ermee om te leren gaan", aldus Ellie Knol uit Wognum, die zelf ook hooggevoelig is. "Zelf ben ik door schade en schande wijs geworden, een weg van lange adem." Ellie schreef een boekje over hooggevoeligheid: 'De wereld van Annabel'.

Ellie Knol uit Wognum schrijft boek over hooggevoeligheid

"Wat ik zie in het onderwijs en in het alledaagse leven om mij heen is de zoektocht naar 'het jezelf staande houden', of je kind door deze wereld heen loodsen, met zijn hooggevoeligheid. En dat is een individuele weg, waarover ik vaak gesprekken heb met ouders van hsp-kinderen of docenten van hoogsensitieve leerlingen. Na een moeilijke periode in mijn leven ben ik gaan schrijven vanuit mijn 'kind zijn'. Dit ontstond als vanzelf en op dat moment kwam bij mij ook het besef van mijn 'anders zijn'. Dit boekje heb ik vorig jaar uitgegeven, in de hoop zoveel mogelijk HS-kinderen te kunnen bereiken."

Ellie wil graag dat het (hoog)gevoelige kind door het boekje herkenning en erkenning vindt. "Ik hoop dat Annabel daar een voorbeeldrol in mag zijn." Naarmate de term hooggevoeligheid meer bekend werd, ging Ellie steeds meer van zichzelf begrijpen. "Door trainingen en workshops kreeg die hooggevoeligheid steeds meer een plek en kon ik mijn hooggevoeligheid steeds meer als een gave in plaats van een beperking zien. Dit wil ik HSP-kinderen meegeven. Dat je niet je leven lang eerst moet ploeteren en vertwijfeld rond hoeft te lopen, voordat je jezelf begrijpt en anderen je ook beter begrijpen."

Inmiddels heeft Ellie een opleiding als HSP-coach afgerond. Alle kenmerken van een HSP-kind komen in het boekje aan bod, zoals het aanvoelen van iemands emoties, prikkels die veel heftiger binnenkomen dan bij een gemiddeld kind en moeilijk grenzen aan kunnen geven. Meer informatie? Mail dan naar ellyknol@live.nl . 'De wereld van Annabel' is te bestellen via www.bol.com.