Zweefvlieg op korenbloem. De larve van de zweefvlieg is een natuurlijke plaagbestrijder en eet graag bladluizen.
Zweefvlieg op korenbloem. De larve van de zweefvlieg is een natuurlijke plaagbestrijder en eet graag bladluizen. (Foto: Otto de Vries)

Masterclass natuurlijke plaagbestrijding

WIERINGERWERF - Agrarische natuurvereniging Hollands Noorden organiseert in samenwerking met LTO Noord, KAVB, HAJK, agrarische natuurverenigingen Noord-Holland Zuid, Water, Land & Dijken, De Lieuw en provincie Noord-Holland een masterclass over natuurlijke plaagbestrijding. Deze vindt dinsdag 28 januari om 20.00 uur plaats in 'Leven van de wind', Oosterterpweg 12 in Wieringerwerf.

Agrariƫrs mogen steeds minder chemische gewasbeschermingsmiddelen toepassen om hun gewassen te beschermen. In 2030 alleen nog als het echt moet. We gaan naar een groene en/of natuurlijke gewasbescherming toe en dat vraagt om andere oplossingen. Een mogelijke oplossing om het gewas te beschermen zijn natuurlijke plaagbestrijders. Maar wat zijn natuurlijke plaagbestrijders, hoe worden deze aangetrokken en wat is het effect op de bedrijfsvoering?

Er zijn deze avond drie sprekers die op deze vragen antwoord geven. Hilfred Huiting, onderzoeker gewasbescherming van Wageningen Universiteit, trapt af. Hierop volgen Boki Luske, onderzoekster agrobiodiversiteit bij het Louis Bolk Instituut en Leen de Geus, akkerbouwer uit de Hoeksche Waard en pionier op het gebied van inzet van functionele agrobiodiversiteit. Voorafgaand aan de bijeenkomst is een informatiemarkt waarbij verschillende bedrijven over dit thema informatie geven.

De masterclass is bedoeld voor agrariƫrs en wordt gehouden op dinsdagavond 28 januari, inloop om 19.15 uur met een informatiemarkt en start bijeenkomst om 20.00 uur op de boerderij 'Leven van de Wind'. Inschrijven kan via de site van ANV Hollands Noorden: www.anvhollandsnoorden.nl of door te mailen naar bdeboer@anvhollandsnoorden.nl. Meer informatie bij Ellen Mul: emul@anvhollandsnoorden.nl.