Edwin Marcus traint door weer en wind voor de Polderloop.
Edwin Marcus traint door weer en wind voor de Polderloop. (Foto: Vincent de Vries / Rodi Media)

'Zenuwen heb ik nodig, dan ga ik sneller'

OBDAM – Wandelliefhebbers lopen zondag 3 maart met de mooie route van tien kilometer mee door het buitengebied van Obdam om uit te waaien en een frisse neus te halen in de polder. Edwin Marcus (43) uit de Goorn maakt zijn trainingsrondjes om mee te doen aan het hardloopevenement: "Voor de vierde keer alweer en ik heb er zin in!".

Frisse neus halen met Polderloop van ARO'88

Edwin begon in 2013 met hardlopen. "Ik had wat fysieke klachten en op advies van de huisarts startte ik met deze sport. Ik ging het weekeind erop meteen aan de slag. Anderhalf uur gelopen over vijf kilometer, met ontelbare keren een adempauze", grijnst Edwin.

Training

Om blessures te voorkomen breidde Edwin volgens een schema uit en dat resulteerde in goede tijden. Het gebied werd vergroot en de afstanden langer. "Na ongeveer een jaar trainen wilde ik sneller worden en ben via een dorpsgenoot in aanraking gekomen met Atletiekvereniging ARO'88 en draaide een aantal proeflessen mee."

Discipline

Om de afstanden sneller af te leggen, is goede begeleiding tijdens het trainen nodig. "Dat doel bereiken viel niet mee en daar is discipline voor nodig.

Op de club helpen diverse trainers, zodat de leden kunnen trainen op eigen niveau. Al snel werd ik lid en deed ik mee met wedstijden, waaronder de Polderloop in 2015. Een fantastisch traject over twee ronden van vijf kilometer. Ik heb genoten!"

Polderloop

De Runnersworld-Polderloop is het jaarlijkse loopevenement dat Atletiekvereniging ARO'88 organiseert. De organisatie laat weten: "Het kan vriezen of dooien begin maart. Vorig jaar schaatste men nog 4 maart op natuurijs. Wat voor weer het ook wordt, meedoen aan de Polderloop is altijd een goede start van je zondag! Wie zich nog niet heeft ingeschreven, aarzel niet!"

Deelnemers kiezen uit de één en drie kilometer voor de jeugd tot en met 15 jaar en de vijf en tien kilometer voor 16 jaar en ouder.

Wie het snelste is in een leeftijdscategorie, gaat er met een prijs vandoor. Ze krijgen een routebeschrijving mee en onderweg en worden voorzien van koffie en thee.

Vele kilometers

Edwin traint al enkele weken intensief. "Ik liep al een aantal wedstrijden ter voorbereiding van de Polderloop, onder meer de Kaagloop en Groet uit Schoorl Run, en loop ongeveer drie keer per week. Als het uitkomt met de diensten van mijn vrouw zelfs vier tot vijf keer. Dat komt neer op gemiddeld 140 kilometer per maand. Dat is op zich niet zoveel, maar met een gezin met drie kinderen, is het af en toe puzzelen."

Doorloop op pagina 8.

De polderloop vindt 3 maart plaats in Obdam. Doe ook mee!