Julio Poch geeft een lezing in de hervormde kerk in Ursem.
Julio Poch geeft een lezing in de hervormde kerk in Ursem. (Foto: aangeleverd)

Lezing Julio Poch in hervormde kerk

URSEM - Julio Poch, voormalig verkeersvlieger bij Transavia vertelt zijn enerverende verhaal op woensdag 24 april om 20.30 uur in de Hervormde Kerk, Kerkpad 4 in Ursem.

Het zal een mens maar gebeuren. Een paar collega's menen gehoord te hebben in 2003 dat en persoon betrokken was bij dodenvluchten tijdens de Argentijnse dictatuur. Drie jaar later doen ze aangifte hierover bij de politie. In september 2009 tijdens zijn laatste vlucht voordat hij met pensioen gaat werd Poch in Spanje gearresteerd en mocht niet terug naar Nederland.

Hij werd uitgeleverd aan zijn geboorteland Argentiniƫ en beschuldigd van de dood van 615 slachtoffers. Door in hoger beroep te gaan kwam hij eind 2010 op borgtocht vrij. Maar na zes maanden doet de rechter een nieuwe aanklacht met 30 slachtoffers in plats van 615. In 2012 begint het ESMA mega-proces voor de rechtbank in Buenos Aires. Naast Poch staan er nog 67 andere verdachten terecht. Tijdens een proces van vijf jaar wordt er een levenslange gevangenisstraf tegen hem geƫist! Het vonnis laat lang op zich wachten maar in november 2017 spreken alle drie de rechters van de Argentijnse rechtbank hem vrij. Wie verzekerd wil zijn van een plek: graag aanmelden via info@rotarykoggenland.nl. De entree is gratis. Bij de ingang van de kerk staat een bus staan voor een vrijwillige bijdrage. De opbrengst hiervan komt volledig ten goede aan het onderhoud van het kerkgebouw.