Museum Het Regthuys opent 4 mei haar deuren voor het publiek.
Museum Het Regthuys opent 4 mei haar deuren voor het publiek. (Foto: Rika Looij)

Onderrokken in Het Regthuys

ABBEKERK - De deur van Het Regthuys staat zaterdag 4 mei weer wagenwijd open belangstellenden die de nieuwe tentoonstelling willen bezoeken. In de grote vitrine kan men een verzameling onderrokken bewonderen. Uit de uitgebreide collectie zijn de mooiste exemplaren voor de dag gehaald en tentoongesteld.

De onderrokken waren begin 1800 niet volumineus, maar sluik, in het Wests-Fries: sluuf. Het buikstuk was glad en de achterzijde van de rok iets gerimpeld. Omstreeks 1850 werden de bovenrokken wijder en werd als hulpmiddel een crinoline gebruikt. In zo'n hoepelrok konden de dames niet werken en alleen maar mooi zijn. De vrouwen in West-Friesland droegen in die tijd een groot aantal onderrokken. Soms wel vier over elkaar voor het gewenste resultaat op de heupen en achter sterk gerimpeld. In 1920 werden de bovenrokken korter, dus ook de onderrok. De vrouwen droegen na 1930 meer japonnen en gingen zij over tot het dragen van onderjurken.

Buiten deze expositie staan in het museum wenskaarten, merklappen, schoolspullen en speelgoed. Op de begane grond is de kerker een vaste trekpleister, het Abbekerker woif zit er nog steeds. Verder wordt aandacht besteed aan koken, de was en gereedschap uit vroeger tijden.

Het museum is geopend van 4 mei tot en met 29 september op zaterdag en zondag van 13.00 tot 16.00 uur. Groepen kunnen een afspraak maken via tel. 0229-582490 of -583415. De entree is slechts 1 euro, kinderen half geld. Meer informatie, kijk op www.historischabbekerk.nl/link Het Regthuys of Facebook.


Kom een kijkje nemen in het Regthuys. Zie hoe men vroeger leefde.