"In het museum willen we een eerlijk, Nederlands beeld geven van de afgelopen honderd jaar." (Foto: Vincent de Vries)

'Het moet een feest van herkenning blijven'

Vervolg voorpagina.

"Maar een andere locatie, daar kijken we sowieso wel naar uit", laat Hans weten. Het Oostereiland is een prachtige stek en ook het gebouw zelf heeft veel uitstraling, maar een groot nadeel is dat we hier geen parkeergelegenheid voor onze bezoekers hebben. Bovendien mogen hier geen bussen komen. Onze bereikbaarheid is dus een probleem; dat móet gewoon anders."

Exposities

Naast een indrukwekkende vaste collectie interieurs, exterieurs en objecten uit de vorige eeuw, zijn ook steeds wisselende tentoonstellingen te zien. "De meeste tentoonstellingen maken we in eigen beheer. Denk aan onze Barbie-, Playmobil-, Star Wars- en Buurman & Buurman-exposities. De tentoonstelling over '25 jaar Sesamstraat' in 2000 is met tachtigduizend bezoekers de meest succesvolle geweest. Die trok natuurlijk heel veel gezinnen met jonge kinderen."

Floris

Tot en met 15 september is de tentoonstelling 'Floris, 50 jaar jeugdheld' in het museum te zien. Het is in 2019 precies vijftig jaar geleden dat de befaamde tv-serie werd uitgezonden. Het museum geeft een beeld van het ontstaan en het succes van de eerste Nederlandse tv-serie die buiten de studio's werd opgenomen. "We zijn er trots op dat we een aantal originele items uit de serie kunnen laten zien, net als prachtige kleurenfoto's. De serie is in zwart-wit uitgezonden, dus die foto's zijn heel bijzonder. Kijk, op deze foto zie je bijvoorbeeld dat de ridders roze leggings aan hadden", lacht Hans. Daarnaast kunnen bezoekers, ook tot 15 september, de Märklin-expositie bewonderen. Speelgoed van het beroemde Duitse merk Märklin, waar alleen kinderen van rijke ouders mee konden spelen, met bijvoorbeeld treinstations, wagons, seinen en locomotieven staat in vitrines opgesteld. Kinderen kunnen natuurlijk ook met treinen rijden en spelen.

Telekids en Lego

Van 4 oktober 2019 tot en met 21 juni 2020 komt het museum met de expositie 'Carlo & Irene, de Pittige Telekids Collectie'. De leukste fragmenten en mooi bewaarde memorabilia worden interactief tentoongesteld zodat de ruim 2,2 miljoen kijkers van het Telekids van toen herinneringen kunnen ophalen. "Irene Moors heeft het museum zelf benaderd en kwam met het idee voor de expo. Hartstikke leuk. Op haar zolder, en op die van Carlo, liggen veel spullen die heel leuk zijn om te laten zien. En natuurlijk zijn Carlo en Irene bij de opening in oktober van de partij." Tegelijkertijd kunnen bezoekers in het museum vanaf oktober nóg een bijzondere expositie bewonderen, zo verklapt Hans. "Nog wel een klein beetje onder voorbehoud, maar we willen heel graag een Lego-expositie inrichten. Het is zestig jaar geleden dat het eerste Lego-bouwsteentje op de markt kwam. Een mooi moment dus om met deze tentoonstelling te komen!"

Het Museum van de 20e Eeuw is geopend van maandag tot en vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Het adres is Krententuin 24 in Hoorn. Kijk voor meer informatie op www.museumhoorn.nl. Op parkeerterrein 'P-Havens' bij de Nieuwe Wal kunnen bezoekers gratis parkeren. Vanaf daar is het circa tien minuten lopen naar het museum.

Het museum hoopt aan het eind van dit jaar de één miljoenste bezoeker te ontvangen.