De decorandi, v.l.n.r: Nel Neefjes-Jonker,Kees Conijn, burgemeester Franx, Cees Bijman en Bob Koning.
De decorandi, v.l.n.r: Nel Neefjes-Jonker,Kees Conijn, burgemeester Franx, Cees Bijman en Bob Koning. (Foto: Gemeente Koggenland)

Lintjesregen in gemeentehuis Koggenland

DE GOORN - Burgemeester Franx van de gemeente Koggenland overhandigde vrijdag 26 april aan vier inwoners een Koninklijke onderscheiding. Zij waren met een smoesje naar het gemeentehuis in De Goorn 'gelokt' om daar gehuldigd te worden. De burgemeester richtte tot hen een persoonlijk woord. Zij zijn nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Franx vindt de Lintjesregen een belangrijke traditie: "Inwoners die zich vrijwillig en belangeloos inzetten voor anderen zijn bijzonder waardevol. Zij zijn van onschatbare waarde en maken het verschil in onze samenleving. Voor het verenigingsleven en de mensen voor wie zij zich inzetten."

De uit Obdam afkomstige Nel Jonker-Neefjes begon in 1965 als gidsenleidster van de Gidsenorganisatie in Hoogwoud. Bood hulp bij het opzetten van een jongerenbeweging, aan een buurman en bezorgde warme maaltijden aan cliënten van verzorgingshuis De Horstenburgh in Obdam. Zij zette zich tot 2017 in als bestuurslid en coördinatie bij Help een handje Obdam. Nel verzorgt nu nog de catering in het dorpshuis De Brink tijdens klaverjas- en bridgemiddagen en activiteiten van Vrouwen van Nu in Obdam en is zij al tien jaar vrijwilliger bij Esdége Reigersdaal. Ze organiseert de jaarlijkse kermisborrel voor mensen met een beperking, waaronder haar zoon. Ze collecteerde twintig jaar voor de Hartstichting en nu al zes jaar voor Epilepsie.

Kees Conijn uit De Goorn is sinds hun trouwen in 1989 mantelzorger van zijn echtgenote. Zij is als gevolg van een spierziekte rolstoel gebonden en volledig afhankelijk. Tot 2005 zorgde haar moeder voor haar op momenten dat Kees naar zijn werk was; sinds het overlijden van zijn schoonmoeder draagt hij de zorg alleen. Hij staat 24/7 klaar voor zijn vrouw. Kees heeft er veel voor moeten laten om voor zijn vrouw te zorgen, maar met zijn tweeën maken ze er het beste van. Dankzij hem kan zijn vrouw thuis blijven wonen. Hij staat positief in het leven en zoekt altijd naar oplossingen. De huisarts noemt hem: "als het ware een fysique extérieur van zijn echtgenote".

Berkhouter Cees Bijman is van onschatbare waarde voor de plaatselijke voetbalvereniging. Het bestuurt beschouwt hem als een gouden kracht. Hij was terreinman van 1973-1987 en verantwoordelijk voor het onderhoud van de velden, het schoonmaken van de kleedkamers en het beheer van de materialen. Cees was van 1974-1987 bestuurslid en belast met het wedstrijdsecretariaat en het seniorenvoetbal. Tevens was hij nauw betrokken bij de bouw van de eerste accommodatie van de vereniging. Hij was van 1985-2012 scheidsrechter. Kees is vanaf 2006 weer actief als terreinman en heeft daarbij nog diverse taken. Na zijn 75e verjaardag legt hij zijn werkzaamheden neer; op 31 december 2019.

Bob Koning uit De Goorn is vanaf 1991 actief als collectant voor en collegecoördinator van de Nederlandse Brandwonden Stichting, tevens is hij vrijwilliger bij de EHBO-Vereniging St. Veronica in De Goorn. Van 1993-2011 was hij verkeersregelaar bij de St. Kadijkerrun in Purmerend en van 1993-2013 secretaris van en speler bij het Rode Kruistoneel in Hoorn. Bob is vanaf 1993 voorzitter en actieve vrijwilliger van de Toneelvereniging Nieuw Leven in De Goorn en zet zich ook in voor het voor het jeugdtoneel. Bob is vanaf 1999 drager bij de Begrafenis- en Crematievereniging St. Barbara in De Goorn en sinds 2005 vrijwilliger bij de carnavalsvereniging De Tempeliers in Avenhorn.