Historisch maaien bij Rundveemuseum in Aartswoud.
Historisch maaien bij Rundveemuseum in Aartswoud. (Foto: Hanneke de Boer)

Historisch maaien bij Rundveemuseum

AARTSWOUD - Op het weiland achter het Rundveemuseum word zondag 16 juni een historische maai- en hooidemonstratie gehouden. De oude tractoren en landbouwwerktuigen worden bestuurd door enthousiaste leden/eigenaren van de vereniging 'Blokkers Oldtimer Club'.

Aan het maaien is een wedstrijd verbonden, netjes maaien is nog een hele kunst! Het museum is voor deze gelegenheid vanaf 10.00 tot 16.30 uur geopend. En het is vanwege het technische spektakel een mooi uitstapje ter ere van Vaderdag!

De tractoren, met aangekoppelde werktuigen zoals een maaibalk worden vanaf 09.30 uur opgesteld op het terrein van het Rundveemuseum. Daar kan het publiek de machines bewonderen. Het maaien begint om 10.30 uur. Achter het Rundveemuseum ligt een mooi ouderwets stukje weiland. Normaal gesproken grazen de bijzondere koeien daar met hun kalfjes. Ze maken graag ruimte voor de historische maai-demonstratie. Tenslotte wordt ook dit gras / hooi uiteindelijk een heerlijk maaltje voor de dieren van het museum.

Na de lunchpauze wordt de demonstratie weer gegeven en wordt ook met een antieke hooischudder gewerkt. Als het werk klaar is, volgt de prijsuitreiking voor de combinatie met de beste maai-resultaten.

Het Rundveemuseum Aat Grootes is te vinden aan de Schoolstraat 43 in Aartswoud. De entree bedraagt 3,50 euro, kinderen vanaf 4 tot 12 jaar betalen 1,50. Vrienden van het museum hebben vrij toegang. Voor meer informatie: www.rundveemuseum.nl.

Alle hooi wordt op de trekkers gestapeld.