Anne de Bruin-v.d. Graaf ruimt zwerfvuil op uit bermen. Maar eigenlijk hoort het er niet te liggen.
Anne de Bruin-v.d. Graaf ruimt zwerfvuil op uit bermen. Maar eigenlijk hoort het er niet te liggen. (Foto: aangeleverd)

Plastic broodzakken hergebruiken

DE WEERE - De aannemers, die de doorgaande binnenwegen wegen onderhouden in opdracht van het Hoogheemraadschap Noorderkwartier maaien alleen de eerste meter langs de weg. Zo kunnen de beestjes en mensen langer genieten van al dat moois. Alleen... voor de stille raper is het een ramp, dat maaien, want tussen dat hoge gras wemelt het van het zwerfvuil en dat wordt in kleine stukjes gemaaid.

"Schrikbarend wat er allemaal ligt in de berm", zegt Anne de Bruin-v.d.Graaf uit De Weere. "Mensen gooien hun verpakkingsmateriaal achteloos weg vanaf de fiets en vanuit de auto. Ze nemen zelfs de moeite om hun raampje open te draaien bij koud weer! De mentaliteit van ik moet het kwijt, die troep, getuigt van onverschilligheid ten aanzien van onze leefomgeving. Alle medemensen moeten tegen die troep aankijken en het is slecht voor het milieu! Ik ruim het zwerfvuil op en door dat maaien, ben ik veel langer bezig. Ook voor dieren kan zo'n fijngemalen blikje narigheid opleveren. Wist u dat jaarlijks wel 3.000 koeien doodgaan aan een maagbloeding, omdat ze een verstopt stukje blik via het hooi of kuilgras in hun maag gekregen hebben? En wat dacht u van al de vissen en vogels, die plastic in hun maag krijgen? Het is echt ongelooflijk wat wij als mensensoort vervuilen op deze planeet!"

Anne weet dat klagen niet helpt en probeert te denken in oplossingen: Gekocht brood zit vaak in een plastic zak. Die consumenten, als het goed is, in de oranje container gooien. Anne neemt zo'n zak altijd mee als ze de deur uitgaat, in haar tas, rugzak of jaszak. Daar doet ze afval in, om het dan thuis in de goede container te gooien. Ook heeft zij altijd een plastic zakje in haar auto liggen, uiteraard voor afval. "En kleine moeite, een groot genoegen", zegt Anne. "Neem verantwoordelijkheid voor jouw eigen afval en hergebruikt gelijk een plastic zak.

Informatie stille rapers, neem contact op: annedebruin@simpc.nl.