Tijdens de hitte zoeken mensen verkoeling in het open water.
Tijdens de hitte zoeken mensen verkoeling in het open water. (Foto: Shutterstock)

Zoek verkoeling tijdens hitte

REGIO - De meeste mensen hebben het al gemerkt: het is warm. Of eerder gezegd: heet! De meesten genieten op het strand of het terras. Maar niet iedereen vindt de warmte fijn. Voor sommige mensen kan het warme weer zelfs gezondheidsrisico's met zich meebrengen. En niet alleen zij kunnen wel wat koeling gebruiken. Ook dieren hebben het zwaar.

Als het zo warm is, moeten mensen een beetje extra op elkaar letten. Vooral op bijvoorbeeld baby's, ouderen en mensen die ziek zijn. Hierbij tips om de warmte te doorstaan: drink genoeg, zeker twee liter water op een dag; draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon; zoek de schaduw op; smeer flink met de zonnebrand, factor dertig tot vijftig; niet te veel inspannen; houd de woning koel met zonwering, ventilator of airconditioning en let extra op mensen die zorg nodig hebben.

Geen honden in de auto

Ook honden hebben het warm. Zéker als ze worden opgesloten in een auto waarin het 50 graden is, want zo warm wordt een auto met dit weer. Ook als de ramen een stukje open staan. Laat dus geen honden of kinderen achter in de auto. Daarmee zijn ze in levensgevaar.

Bruggen

Niet alleen mens en dier moeten koel worden gehouden: ook de beweegbare bruggen hebben last van de warmte. Als het warmer is dan 25 graden, kan het gebeuren dat bruggen niet meer open of dicht kunnen. Daarom houden we de bruggen vanaf 22/23 graden al in de gaten.

Meer weten? Kijk op www.rivm.nl / Hittetips GGD.