Kaas te koop op de gezond-eten markt bij het Huis van Oud.
Kaas te koop op de gezond-eten markt bij het Huis van Oud. (Foto: aangeleverd)

Advies over gezond voedsel uit de regio bij Huis van Oud

WOGNUM - Bij het museum Huis van Oud draait zondag 7 juli alles om gezond eten. Negen aanbieders uit de regio presenteren van 14.00 tot 17.00 uur hun producten en ze geven adviezen op het gebied van voedsel.

Eten, kruiden, kaarsen en bijen

Biologisch teler Michel Boon uit Sijbekarspel komt met verse groente uit zijn 'koude kas'. Bij Berkhout Boerenkaas van de Gouwe maken ze dagelijks kaas van de melk van eigen koeien. Kom proeven! Anita Bontekoning uit Sijbekarspel geeft informatie over de zuivelproducten van eigen boerderij. De Wognumse imker Nico Groen verkoopt honing, hij neemt demonstratiekassen met bijen mee. Kinderen kunnen een kaars maken van bijenwas. Kruidenadvies geven Marga Vlaar uit Benningbroek en ook Trees Sijm uit Wadway weet alles over kruiden. Coach en therapeut Olga Sneekes uit De Weere vertelt over haar aanpak en er kunnen smoothies geproefd worden.

Hellen Strouken, Tanja de Jong en Graciƫla Martha zijn gewichtsconsulenten, zij houden zich bezig met een gezonde manier van leven. Op de markt beantwoorden ze vragen en verkopen ze onder meer eetmaatjes, boeken en inspiratiekaarten.

Museum

Het Huis van Oud is een kleine goed bewaard gebleven boerenwoning uit 1878. Het ligt op een karakteristieke plek aan de fraaie Grote Zomerdijk, tussen Wognum en Spanbroek.
Nadat de laatste bewoner, Cees Oud, in 1998 overleed en er boelhuis gehouden werd, heeft De Historische Stichting De Cromme Leeck uit Wognum zich over de panden ontfermd.
Het agrarische bedrijfje bestaat uit een huis van en een stal. Huis van Oud geeft een aardig beeld van een gemend bedrijf uit de veertiger en vijftiger jaren van de vorige eeuw. Het vrijwel ongeschonden en daardoor unieke interieur van het huis toont de toenmalige leefomstandigheden. De schuur laat iets zien van de primitieve bedrijfsvoering. In het huis vallen de aardig gedecoreerde bedsteedeuren in de woonkamer op. In de stallen staan attributen die betrekking hebben op het agrarische verleden van de streek.

Monument

Het huis is een provinciaal monument. Het werd in 2003 gerestaureerd en het jaar daarna ingericht als stijlkamer met schenkingen van mensen uit de omgeving.
Op 15 mei 2004 vond de officiƫle opening plaats. In de stallen wordt elk jaar een wisselende tentoonstelling gehouden, die doorgaans loopt van eind april tot en met eind september.
Elke eerste zondagmiddag van de maand vindt een speciale activiteit plaats bij het museum. Wie wil optreden of iets demonstreren tijdens de zomermaanden, kan contact opnemen met Trudy Schouwe, tel. 0229-573151.

Tentoonstelling

Op de stallen van het museum is de tentoonstelling 'Met de hand' te zien en natuurlijk staat de deur van het huisje wijd open. Bezoekers stappen zeventig jaar terug in de tijd!

Het museum is gevestigd aan Grote Zomerdijk 33 in Wognum.

Kinderen kunnen bij het Huis van Oud een kaars maken van bijenwas.