Kom eens kijken hoe hard de wielrenners gaan!
Kom eens kijken hoe hard de wielrenners gaan! (Foto: A3 Obdam)

Kom kijken bij de wielerronde in Obdam

OBDAM - Traditiegetrouw wordt zondag 14 juli de Wielerronde in Obdam gehouden. Een dorpsfeest waarbij wielersport, vermaak en ontspanning hand in hand gaan.

Gezelligheid en spektakel op en naast de fiets

Het spektakel start om 11.00 uur met de 'Decathlon Dikke Banden race'. Deze ronde is voor jongens en meisjes van 7 tot en met 12 jaar. De race wordt gereden in verschillende leeftijdsgroepen, zodat ieder tegen kinderen van hun eigen leeftijd fietst.

Sportieve Dorpelingen Race

Daarna start de 'Sportieve Dorpelingen' race opgesplitst in twee races. Om 12.00 uur zijn de heren aan de beurt en om 15.00 uur de dames. Hier strijden lokale fietsers, onder toeziend oog van het thuispubliek, tien ronden tegen elkaar voor een plek op het podium.

Daartussen racen de handbikers om 13.00 uur en vanzelfsprekend is er voor de sponsors weer de reclamekaravaan. In de namiddag wordt het programma afgesloten door de heren tijdens de puntenkoers.

Voorbereidingen

De voorbereidingen zijn in volle gang. Obdammer en ook deelneemster van de Wielerronde Leonie Dingemans kan haast niet wachten om weer op de fiets te springen. "Ik heb zo'n acht jaar geleden voor het eerst meegedaan en toen een hele tijd niet", vertelt ze. "Nu fiets ik de laatste jaren weer mee op het parcours."

Vorig jaar werden er tijdens het veertig jarig bestaan de mannen en vrouwen voor het eerst opgesplitst in twee races. Dingemans is blij dat dit jaar weer zo is. 'Ik heb twee races samen met de mannen gefietst, dat was best pittig. Je fietste dan eigenlijk in een te grote groep waarbij je niet iedereen bij kon houden. Bovendien vind ik het ook wel een uitdaging om tijdens de vrouwenrace die jonge dames bij te houden. Vorig jaar is me dat aardig gelukt.'

Proef de gezellige sfeer

Racefiets

Dingemans sport veel naast haar baan als stewardess. Schaatsen, spinnen, mountainbiken. 'Ik fiets regelmatig', zegt ze. 'Zelfs al ben ik in het buitenland, probeer ik meestal wel een racefiets te huren om door de omgeving te trekken.' Het parcours van de Wielerronde is zo'n anderhalve kilometer waarbij de fietsers meerdere rondes rijden. Extra voorbereidingen treft ze niet voor de race van zondag. 'Ik fiets al regelmatig, dus ik denk dat het tijdens de Wielerronde wel moet lukken. Wel rij ik voor de wedstrijd natuurlijk een paar rondjes in.'

Moeite waard

Volgens Dingemans is het zeker de moeite waard om 14 juli te komen kijken. 'Al kom je niet voor het wielrennen, dan moet je voor de gezellige sfeer komen', zegt ze. 'Overal is gezelligheid en wel wat te doen.'

Last-minute inschrijven voor een koers of benieuwd naar meer informatie? Ga dan naar www.wielerrondeobdam.nl.