Jongeren met een licht verstandelijke beperking of autisme halen met de SoTOPleiding een diploma om meer kans te maken op de arbeidsmarkt.
Jongeren met een licht verstandelijke beperking of autisme halen met de SoTOPleiding een diploma om meer kans te maken op de arbeidsmarkt. (Foto: Adobe Stock)

Een diploma, ook voor Amanda!

REGIO - Vijf studenten starten In november van dit jaar met de SoTOPleiding. Dit staat voor Samen Ontwikkelen Tot Omgekeerde Participatie en zorgt ervoor dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een opleiding kunnen volgen die hun kansen op werk enorm vergroot.

Een opleiding én een baan voor jongeren met een beperking

Bij de SoTOPleiding kunnen studenten het diploma Woonhulp behalen en een certificaat voor Schoolondersteuner Junior. De opleiding is met steun van gemeente Opmeer ontwikkeld door BuroFlo en leer-/werkbedrijf IetsAnders, beiden labels van LeekerweideGroep.

Veel jongeren met een licht verstandelijke beperking of een vorm van autisme beschikken over heel veel kwaliteiten. Die komen door verschillende omstandigheden niet altijd goed uit de verf. Veel jongeren breken hun opleiding noodgedwongen af en kiezen dan voor dagbesteding. Maar geen diploma betekent ook vaak je kans op werk opgeven. En dat betekent verlies van mogelijkheden en kwaliteiten. Dat is ontzettend jammer. Want wanneer die kwaliteiten wél worden aangesproken, blijken deze jongeren tot heel wat in staat.

Moet anders

Dat moet dus anders, vindt de gemeente Opmeer. Hoe anders, daar hadden de cliënten zelf ook ideeën over. Die zijn door BuroFlo, IetsAnders omgevormd tot een solide plan dat door Gemeente Opmeer is ondersteund met een innovatiesubsidie. Zo zijn BuroFlo en leer/werkbedrijf IetsAnders gestart met het opzetten van de SoTOPleiding. Inmiddels zijn ook BuroTOV, het trainings- en opleidingsbureau van LeekerweideGroep, en de jobcoaches van deze organisatie bij het project betrokken geraakt.

Woonhulp of schoolondersteuner

De SoTOPleiding is vooral gericht op praktijk. De lessen zijn grotendeels ontwikkeld door Calibris, kenniscentrum voor zorg, welzijn en sport. Met het behalen van het diploma wordt de kans op een betaalde baan vergroot. De studenten kiezen één van beide richtingen: Woonhulp voor ouderen óf woonhulp voor mensen met een beperking. Daarnaast kunnen studenten ook nog de extra module 'Kind' volgen. Na de opleiding zijn de studenten klaar voor een baan in de zorg of in het basisonderwijs.

Juf Amanda

Maaike Verlaat is persoonlijk begeleider bij IetsAnders op basisschool 't Ruimteschip, waar de cliënten werken die het idee hebben aangedragen. Ze vertelt wat ze de meerwaarde vindt van de samenwerking tussen de basisschool en het leerbedrijf: "Amanda heeft hier een leerplek. Voordat ze begon, kwam Amanda hier voor een kennismakingsgesprek. Ze zei toen: Ik zou zo graag juf willen zijn. Maar dat kan ik niet, omdat de opleiding tot juf te moeilijk voor mij is. Op haar eerste dag werd ze door een medewerker voorgesteld aan een van de klassen: Kijk, dit is juf Amanda. Dat vind ik zo mooi. De kinderen zien haar als juf, niet meer en niet minder. Ze kan volwaardig meedoen."

Het project SoTOP ziet Maaike als een geweldige mogelijkheid: "Iedereen heeft wel een droom, ongeacht het niveau of een eventuele beperking. Met deze opleiding kunnen we echt dromen laten uitkomen. Personen met meer mogelijkheden, kunnen vanuit dagbesteding doorgroeien. Zo kunnen ze zich ontwikkelen en wordt hun kans op een betaalde baan vergroot."

Branche erkend diploma

Iedere student kan de opleiding in zijn eigen tempo doorlopen. Het is prettig dat deze mogelijkheid er is voor personen voor wie een reguliere opleiding niet haalbaar is. Tegelijk is de opleiding wel branche-erkend en is de diploma een echte meerwaarde bij het zoeken naar een betaalde baan.

Aanmelden voor de opleiding is mogelijk via info@buroflo.nl. De medewerkers van BuroFlo vertellen over de opzet van de opleiding. Neem contact op met Loen van Gulick via tel. 0229-576357.