De Ieren gaan niet bij elkaar thuis koffie drinken zoals wij dat doen, maar men ontmoet elkaar in de pub.
De Ieren gaan niet bij elkaar thuis koffie drinken zoals wij dat doen, maar men ontmoet elkaar in de pub. (Foto: aangeleverd)

Op roadtrip door Ierland

OPMEER - Ierland is een prachtig land met smalle landweggetjes, afgebakend met stenen muurtjes en dat alles in vele tinten groen, afgewisseld door gele brem en roze fuchsia's. De weilanden worden bewoond door ruim vier miljoen schapen en in de pittoreske dorpjes en steden woont het meest gastvrije volk van Europa. Margareth van Reisbureau Opmeer deed met haar camper een rondje Ierland en Noord-Ierland waarbij ze een groot deel reed van de Wild Atlantic Way, de 2500 kilometer lange route die van Inishowen schiereiland in het noorden van Donegal tot Kinsale county Cork in het zuiden loopt en de Causeway Coastal route in het noorden.

De routes worden met bordjes aangeduid, waardoor je langs de mooiste bezienswaardigheden wordt geleid. Ook de steden Dublin, Belfast en Derry zijn hoogtepunten in de trip.

Roerige geschiedenis

Uit de talrijke Keltische ruïnes, eeuwenoude kastelen uit de tijd van de Vikingen, blijkt dat Ierland een lange geschiedenis heeft. De hongersnood als gevolg van de aardappelziekte rond 1850 zorgde ervoor dat de Ieren massaal emigreerden naar Canada, Amerika en zelfs Australië. In Belfast word je geconfronteerd met de strijd tussen de katholieken en protestanten, the Troubles, waarvan de Wall Murals, de muurschilderingen getuigen. De Black Taxichauffeur kan helder, maar heel indrukwekkend vertellen wat de muurschilderingen voorstellen. En dan Derry, dat door de Engelsen Londonderry wordt genoemd maar door de Ieren Derry. Hier wordt de tragedie van Bloody Sunday zichtbaar.

Steden

Dublin is een gezellige stad, met enorm veel pubs in de wijk Temple Bar, St. Patricks Cathedral, Trinity College en het Book of Kells. In het Guinness Storehouse zie je hoe het bier gebrouwen wordt en kun je het natuurlijk ook proeven. Een fietstoer met een Nederlandstalige gids is een leuke manier om deze stad te ervaren. Belfast is niet alleen bekend van de Murals, maar ook van het Titanic-museum.

De Wicklow mountains, de Burren, Connemara, Cliffs of Moher zijn beroemde bezienswaardigheden. Maar naast de Ring of Kerry die in elke Ierland toer thuis hoort, zijn de schiereilanden Dingle en Beara eigenlijk nog mooier, met bergen, kliffen, prachtige natuur en hele gezellige plaatsjes met leuke pubs.

Pubs en whiskey

De Ieren gaan niet bij elkaar thuis koffie drinken zoals wij dat doen, maar men ontmoet elkaar in de pub, waar je ook heel goed kunt eten. De Ieren zijn beroemd om hun muziek en in veel pubs is er livemuziek. Ierland heeft vele beroemde whiskey-distilleerderijen waar je ook een excursie kunt maken en je kunt zien en proeven hoe whiskey gemaakt wordt.

Margareth heeft Ierland meerdere keren bezocht en is de Ierland-specialist van Reisbureau Opmeer. Vraag gerust naar haar ervaringen in het reisbureau aan Breestraat 38 in Opmeer.

De prachtige natuur waar Ierland zo bekend om staat.