Paul klopte twee jaar geleden aan bij stichting Wij zijn BROER.
Paul klopte twee jaar geleden aan bij stichting Wij zijn BROER. (Foto: aangeleverd)

'De pubertijd heb ik door verslaving nooit bewust beleefd'

REGIO - Paul (26) kijkt vol vertrouwen naar de toekomst. Twee jaar geleden klopte hij aan bij 'Wij zijn BROER'. "Ik was toen bang, nieuwsgierig en cynisch. Na allerlei behandelingen en therapieën was ik niet verder gekomen. Soms hielp het een tijdje."

"Uiteindelijk kwam ik steeds weer in een vicieuze cirkel terecht", zegt Paul. "De hulp die werd geboden hielp niet. Elke keer lag de nadruk op wat er mis met me was. Verslaafd, ADHD, depressief. Alles kwam voorbij. Dat werkte averechts op mij. Ik verzette me er tegen. Hoewel er wel een kern van waarheid in zat."

Vanwege verslavingsproblemen had Paul twee jaar geleden dringend goede hulp nodig. Hij zakte steeds verder weg. "Dan hoeft het allemaal niet meer. Iemand wees mij op 'Wij zijn BROER', een speciale kliniek in Alkmaar. Ik belde op, maakte een afspraak en sprak met een ervaringsdeskundige. Het voelde meteen goed. Na de intake zat ik in een kringgesprek met jongeren. Iedereen vertelde spontaan en eerlijk zijn of haar verhaal. Met de nadruk op het kijken naar oplossingen en niet naar wat er fout is met je. Hoe kun je de juiste weg in het leven volgen in plaats van de weg met de minste weerstand? In acht weken werd ik elke dag voorbereid op een nieuw bestaan. Daarna mocht ik zelfstandig aan de slag, want je bent er nog niet. Ik had wel een stap gezet in de goede richting. Toen ik na een avondje stappen merkte dat ik weer de risicofactor opzocht, ging ik direct naar 'Wij zijn BROER'. Open en eerlijk werd het besproken. Ik kreeg goede feedback. Mijn leven is nu een stuk stabieler. Ik volg een opleiding en werk in de zorg. En ik ben twee jaar clean, maar nog steeds verbonden met 'Wij zijn BROER'."

Afbeelding