Bart Agterberg als zombie in Yummy.
Bart Agterberg als zombie in Yummy. (Foto: aangeleverd)

Bart Agterberg figureert in Belgische zombieproductie Yummy

OPMEER - Bart Agterberg (49) zijn ex-schoonzus Eveline Hagenbeek vroeg hem om mee te spelen in de eerste Belgische zombiefilm. "Het genre horror ligt mij wel", zegt Bart arglistig.

De Opmeerder is grafische ontwerper en daarom zeer geïnteresseerd in special effects en hoe de grime hypercreatieve ideeën tot realistische wonden boetseert. "Voor mij een uitgelezen kans om een kijkje te nemen in de wereld van film, grime, acteurs, set en figuranten. Iedereen doet enorm zijn best om alles zo werkelijk mogelijk neer te zetten. Al bestaan zombies natuurlijk feitelijk niet", lacht Bart.

Eveline schreef het script voor Yummy, in coschap met de Belg Lars Damoiseaux. "Zij won in 2013 de Visser-Neerlandiaprijs met het script Rokjesdag. Al jaren geleden schreef zij het zombieverhaal, maar dat moet dan eerst worden gefinancierd door allerlei partijen. In Nederland lukte dat niet, maar een Belgische filmmaatschappij had wél interesse om deze film te maken."

Eveline vroeg eind 2018 broer Joost en Bart om te figureren in Yummy. Bart speelt in de film een lijk en zombie. Voor zijn rol als zombie verkaste Eveline en Bart naar Namen. De schmink werd gezet in een casino en de set was zo'n anderhalve kilometer verder. "We stapten in de auto met zijn drietjes. Voorbijgangers staarden ons verbaasd aan toen we voorbijreden. Patiënt Zero haar lippen leken weggevreten en ze begreep dat voor buitenstaanders dit een gruwelijk gezicht was. Ze kreeg mijn jas en verstopte zich. Ik heb tijdens die rit een hoop geschokte voetgangers gezien. Een hilarische rit was dat."

Bij de catacomben aangekomen, werden de riool-scenes opgenomen. "Tekst hadden we niet als zombies, we moesten kwaad overkomen, dus we gromden er op los. We moesten verkrampt lopen alsof de rigor mortis was ingetreden. Zeven opnames voordat ze tevreden waren. Dat betekende ook zeven keer kunstbloed in je mond; een weeïge, vieze smaak, waarvan je snel misselijk van werd. Maar het resultaat was geweldig en daar draait het om."

Yummy ging deze maand in première in Bobbejaanland in België. Hoe kan het ook anders op vrijdag de dertiende. Bekijk de trailer op You Tube.

Eveline en Bart.
Net klaar in de grime.