Vuurwerk is prachtig! Geniet van Oud en Nieuw, maar ruim daarna gelijk de rommel op.
Vuurwerk is prachtig! Geniet van Oud en Nieuw, maar ruim daarna gelijk de rommel op. (Foto: archief Rodi Media)

#knalweg: ik ruim mijn vuurwerk op

REGIO - Wie op 1 januari de straat opgaat, ontgaat het waarschijnlijk niet: de grote hoeveelheid vuurwerkresten. Niet alleen een vies gezicht, maar ook gevaarlijk en vooral heel schadelijk voor het milieu, planten en dieren.

Gezamenlijke campagne vier gemeenten

Vuurwerkresten bevatten plastics en giftige metalen zoals koper, barium en antimoon. Als deze in de grond terecht komen, richten ze veel schade aan. Uiteindelijk komen ze ook in het grondwater terecht met alle gevolgen van dien. Daarnaast zijn niet ontbrande vuurwerkresten gevaarlijk voor kinderen en huisdieren. Reden voor de gemeente Koggenland om met Heerhugowaard, Langedijk en Opmeer de handen ineen te slaan en samen met Schoner Noord-Holland campagne te voeren. # Knalweg.

Denk ook aan het milieu

Thema

Ik ruim mijn vuurwerk op, is het thema waarmee kopers van vuurwerk gestimuleerd worden om hun vuurwerkresten zo snel mogelijk op te ruimen.

Dat gebeurt via een social mediacampagne en de speciale website knalweg.nl met een informatieve film. De gemeente Koggenland is ook blij met de medewerking van de vuurwerkverkooppunten.

Voorzichtig met vuurwerk

Wie vuurwerk koopt, wordt via posters geattendeerd op de campagne en krijgt een flyer met informatie en tips hoe vuurwerk op te ruimen, plus een leuke en veilige vuurwerkafvalzak mee.

Van onbewust naar vanzelfsprekend

Voor Koggenland zijn duurzaamheid en circulaire economie, waaronder ook het beheersen van zwerfafval, belangrijk en hebben continue aandacht. Samen met de drie andere gemeenten en Schoner Noord-Holland, die zich inzet voor een provincie zonder zwerfafval, is gekozen voor een strategie van bewustwording in combinatie met activatie. 17% van de inwoners koopt vuurwerk, dus het gaat om heel veel kopers. "Mensen willen best wel meewerken aan minder zwerfafval, maar zijn zich vaak niet bewust van hun gedrag", vertelt een woordvoerder van Schoner Noord-Holland. Door bewustwording te realiseren in combinatie met tips voor het opruimen, wordt al een belangrijke stap gezet tot verminderen van het probleem.

Lees verder op pagina 22.

Doe vuurwerkafval in de geleverde vuilniszak.