Beeld van Petrus gemaakt door Claus de Werve.
Beeld van Petrus gemaakt door Claus de Werve. (Foto: Aangeleverd)

Oog voor detail bij Onder de Linden

MIDDENBEEMSTER - In Onder de Linden start donderdag 21 maart een cursus kunst- en cultuurgeschiedenis 'Oog voor detail'. De cursisten duiken in de eigen museale schatkamers, en die van de buurlanden: details in schilderijen, beelden of architectuur vertellen veel over de intentie die de makers aan het werk wilden meegeven. Kunst- en cultuurhistoricus Tine Sijm geeft de cursus in vijf bijeenkomsten van 10.00 tot 11.45 uur.

De cursus laat zie dat er soms sprake is van religieuze of symbolische betekenissen in kunst en cultuur, zoals een middeleeuws beeld van Petrus laat zien, gemaakt door Claus de Werve. Echter, hier wijzen details juist naar wat ontbreekt, want het zijn slechts de sporen in het hout die de afdruk laten zien van zijn attributen, waardoor we hem als Petrus kunnen identificeren. Details kunnen ook verwijzen naar voorgangers, die een inspiratiebron hebben gevormd voor de kunstenaar, zoals bij Henry Moore, die na een ontmoeting met een Pre-Colombiaans beeld zijn 'Liggende Figuur' schiep en waarmee hij zijn creatie een elementaire kracht kon meegeven.

Filosofische benadering

In de loop van de westerse geschiedenis is een meer filosofische benadering van de kunst en het kunstenaarschap te zien waarover Sijm de cursisten voorbeelden laat zien. Voor de cursus kunnen deelnemers zich aanmelden via sijm.t@quicknet.nl of 0229-501837 (inspreken bij geen gehoor).

De kosten voor de vijf lessen zijn 87,50 euro. Onder de Linden is te vinden aan Middenweg 150 in Middenbeemster.