Toptalenten en begeleiding staan klaar voor twee dagen turnen op topniveau. Staande vierde van rechts Liesbeth Klinkhamer-Albertsma.
Toptalenten en begeleiding staan klaar voor twee dagen turnen op topniveau. Staande vierde van rechts Liesbeth Klinkhamer-Albertsma. (Foto: Han Giskes)

Topturnen tijdens Van 't Hek turntoernooi

PURMEREND - De Beuk staat zaterdag 30 en zondag 31 maart in het teken van het Van 't Hek turntoernooi, een evenement waar zo'n 450 topsporters aan meedoen. De organisatie ligt in handen van Turncentrum Waterland.

Dat wij dit mogen doen zegt iets over de prestaties van onze leden

Het is voor de eerste keer dat een dergelijk groot turntoernooi in de multifunctionele sportaccommodatie aan de Van IJsendijkstraat wordt gehouden. Niet voor het laatst overigens, want de organiserende vereniging heeft van de turnbond KNGU de toezegging gekregen om op 9 en 10 mei 2020 de landelijke finales bij de dames in goede banen te leiden.

Liesbeth Klinkhamer-Albertsma is een van de organisatoren van het Van 't Hek turntoernooi. "Tien jaar geleden was het voor de turnbond leuren om ergens een toernooi onder te brengen. Nu is dat andersom, want elke zichzelf respecterende vereniging of club die een jubileum heeft te vieren, wil een dergelijk evenement binnen halen. Dat wij dat nu mogen doen zegt veel over de prestaties van onze leden en over de potentie van de club", aldus Klinkhamer-Albertsma, die al zo'n ruim 30 jaar verbonden is aan het turnen.

"Het begon ooit met een kleine groep van Hercules Beemster in een gymzaal, later in een grotere hal in De Bonkelaar en nu in De Beuk. Wij, de trainer onderling, zeggen weleens tegen elkaar: dat we hier mogen werken is toch geweldig."

Veel vrijwilligers

Voor de goede orde: Hercules en Gymnet vallen met recreatieve- en lager geklasseerde turners en turnsters onder de paraplu van Turncentrum Waterland. In zijn totaliteit telt het centrum zo'n slordige 900 leden.

Om het toernooi van komend weekeinde te organiseren, werd een commissie van zes mensen gevormd, die vanaf november vorig jaar al druk doende is. Voor het evenement kan de groep een beroep doen op rond de 100 ouders, begeleiders en andere vrijwilligers. Liesbeth: "De KNGU is met vijf vertegenwoordigers aanwezig, verder is het aan de organiserende vereniging."

Landelijke toppers

De deelnemende turners en turnsters van het aanstaande weekeinde hebben allemaal de potentie van landelijke toppers. Het kan zelfs zo zijn dat grootheden als Epke Zonderland en Bart Deurloo tot het deelnemersveld behoren, al acht Liesbeth die kans minimaal.

"Epke heeft al verschillende Worldcup wedstrijden gedraaid en heeft zich nog niet geplaatst voor de Olympische Spelen. Ik denk dat hij wel wat rust inbouwt en Purmerend laat schieten. Van Bart Deurloo denk ik ook dat hij niet te bewonderen is."