buste Betje Wolff
buste Betje Wolff (Foto: aangeleverd)

Door vrouwen, voor vrouwen

DE RIJP - Van september 1777 tot mei 1782 heeft het bekende schrijversduo Betje Wolff en Aagje Deken in De Rijp gewoond. Mogelijk vanwege de stank van traankokerijen in het dorp waren de dames vaak ziek maar dat hinderde hun productiviteit niet. Hun bekendste literaire werk Sara Burgerhart werd geschreven in de Rechtestraat. Met een tentoonstelling van vroege uitgaven, originele handschriften en levendige prenten uit de boeken die zij in De Rijp schreven, besteedt Museum In 't Houten Huis aandacht aan dit bijzondere schrijversduo.

De Rijper jaren van Wolff & Deken

Bijzonder omdat deze vrouwen in de 18e eeuw al schreven voor vrouwen in een land waar het nog maar 100 jaar geleden is dat vrouwen kiesrecht kregen. En 50 jaar geleden het feminisme opkwam en een jaar geleden dat de #Me Too beweging opkwam. Wolff en Deken hadden in al deze tijden niet misstaan met hun credo 'door vrouwen voor vrouwen'. De tentoonstelling loopt van 9 april tot en met 23 juni. Voor openingstijden raadpleeg www.houtenhuis.nl

Museum In 't Houten Huis heeft in 2016 een collectie vroege drukken op een veiling kunnen aanschaffen van een verkoper uit Groot-Brittannië. De reden om deze boeken te verwerven is dat het merendeel van deze titels geschreven of gepubliceerd zijn tijdens hun verblijf in de Rijp.

Wolff en Deken hebben in De Rijp ongelofelijk hard gewerkt. Verbazingwekkend is die productiviteit ondanks alle ziektes van Wolff en Deken, die werden toegerekend aan onhygiënische toestand rond de walvisindustrie, waaronder de stank van de traankokerijen. Woonden de dames met hun dienstmeid eerst in wat nu Rechtestraat 38 is, in het voorjaar van 1781 verhuisden ze naar het woninkje in de Rechtestraat, nu nr. 40.

De tentoonstelling toont vroege drukken van Proeve over de opvoeding, Beemster-Winter-Buitenleven, Brieven over verscheidene onderwerpen maar ook prachtige prenten uit het boek Economische Liedjes. Originele handschriften en eerste drukken van Sara Burgerhart van het Waterlands Archief worden getoond. Evenals een buste van Museum Betje Wolff, waar de schrijfster eerst woonde. Dit museum uit de Middenbeemster heeft ook een bijzonder stukje proza geleverd over een contact tussen Betje Wolff en de bekende historische figuur uit De Rijp in die tijd, Jan Boon jr.

In 1779 verscheen van Betje Wolff de Proeve over de opvoeding, In 1780/81 verschenen drie delen Brieven over verscheidene onderwerpen en n 1781 verschenen drie delen Economische Liedjes. Het belangrijkste werk in hun oeuvre, de roman Sara Burgerhart, die was voltooid in De Rijp, verscheen op 1 oktober 1782. Het is de enige Nederlandse roman uit de achttiende eeuw die zich tot op heden op de boekenmarkt heeft kunnen handhaven.


De Cabaretpoel, Vier keer leuk! speelt in CC Onder de Linden

MIDDENBEEMSTER - Cabaretliefhebbers opgelet! Deze voorstelling mag u niet missen: Zaterdag 13 april speelt De Cabaretpoel om 20.30 uur 'Vier keer leuk!' in CC Onder de Linden.

In De Cabaretpoel spelen vier aanstormende cabarettalenten elk een voorstelling van ongeveer 25 minuten. U ziet finalisten en prijswinnaars van diverse cabaretfestivals.

Aanstormend talent

De Cabaretpoel, een nieuw initiatief voor aanstormend cabarettalent om zich aan het publiek te presenteren. Het is een soort reizend cabaretfestival, maar dan zonder competitie-element. Een avondje Cabaretpoel is een echte belevenis. Het is een zeer afwisselende avond met vier uiteenlopende cabaretgenres. Vier cabaretvoorstellingen voor de prijs van één, met voor elk wat wils. Laat uzelf verrassen door het talent van de toekomst. Wie weet ziet u wel de toekomstige Theo Maassen of de nieuwe Youp van 't Hek. In ieder geval ziet u vier keer iets nieuws!

Meer informatie

www.cabaretpoel.nl. reserveren via: www.onderdelindenbeemster.nl

Adres: Middenweg 150, Middenbeemster