Fysio

" Pani Noppers-Halee"

" Ano", zo begin ik afgelopen week aan mijn fysio. Gelukkig kunnen we ons redden met het Tsjechisch dat we beheersen, met Duits, en spreekt er ook iemand vloeiend Engels. En als ze een woord niet weet maken we er een mix van talen van, dat werkt altijd. Aan alles kun je merken dat hier een kuuroord mentaliteit heerst, het wordt zeer grondig aangepakt. Ik moet eerst alles uitleggen wat er gebeurd en vervolgens gedaan is. Welke klachten ik nog meer heb, en dan gaan ze aan de slag. Per keer ben ik 5 kwartier onder de pannen. Krijg ik massages, oefeningen, water jet baden, magnetische sessies en sonar sessies, en gaat mijn enkel met sprongen vooruit.

Oefeningen

Er wordt me uitgelegd wat ik tegen oedeemvocht moet doen, ik doe trouw mijn oefeningen, en ga veel vaker naar het toilet dan anders. Ik vind het verbluffend, ga bijna elke dag heen en ben verbijsterd over het effect. Helaas vind mijn andere been het iets te veel van het goede, en zorgt voor behoorlijke spierpijn. Maakt me niet uit, ben te blij met alle hulp.

In eerste instantie lijken Tsjechen vaak nors of onverschillig, maar als je zelf een beetje je best doet om hun taal te spreken blijken ze over het algemeen erg vriendelijk en behulpzaam. Het stuk waar wij wonen heeft lang tot het Oostenrijks-Habsburger rijk gehoord, daarna viel het onder Sudeten land, wat Duits bewind inhield.

Dat men niet altijd positief reageert op een Duits sprekend iemand, begrijpen we heus wel.

Pas na de 2e WO werden de meeste Duitsers (op een niet al te vriendelijke manier) het land uitgezet, werd het Communistisch, en is het nog niet zo heel lang een zelfstandige democratische staat. Dat men dus niet altijd positief reageert op een Duits sprekend iemand, begrijpen we heus wel. Dat is ook de reden dat we meteen zeggen dat we Hollanders zijn, dat scheelt vaak al een hele hoop...Gelukkig heb ik weinig fysio gehad in mijn leven, zit ik redelijk goed in elkaar. Mijn platte voet komt goed door veel te oefenen, dat doe ik dus ook. Soms word ik wanhopig van dingen hier, maar revalidatie……petje af……morgen mag ik weer heen…….verheug me er nu al op…..