Afbeelding
(Foto: Adobe Stock)

Energiekosten verlagen met een Pelletkachel

Pelletkachels kunnen tot en met 31 december van dit jaar worden aangeschaft met minimaal € 500,- subsidie.

In 2050 moeten alle woningen gasloos zijn.

De mensheid verwarmt al eeuwen zijn leefomgeving met hout. De manier waarop hout nu wordt verbrand, is gelukkig veranderd en een stuk schoner dan vroeger. Pellets, de nieuwe brandstof, zijn geperst uit schoon zaagsel tot een cilindervormig staafje die als brandstof dient. De pellets worden volautomatisch naar de branderbak getransporteerd en ontstoken voor verbranding. Door het gebruik van een pelletkachel haal je de gezelligheid en de sfeer van vuur in huis.

In 2050 moeten alle woningen gasloos zijn. Om nu al zo min mogelijk gas te gebruiken kan met een pelletkachel al een goede start worden gemaakt. Door het verwarmen met een pelletkachel kan je al 40 tot 60% besparen op de verwarmingskosten. Een pelletkachel kan ook worden aangesloten op het centrale verwarmingsnet. Zo verwarmt u het hele huis.

Met de Rijkssubsidie van minimaal € 500,- op een pelletkachel en € 1400,- op een cv-pelletkachel is je investering nog interessanter. Maar dan moet je wel dit jaar nog investeren in een pelletkachel.

Pellets, ook wel houtpellets genoemd, zijn een machinaal geperste korrel van zaagsel. Hiervoor gebruikt men uitsluitend schoon hout. Pellets zijn de zuiverste en meest stabiele brandstof onder de biobrandstoffen, op voorwaarde dat ze voldoen aan de heersende kwaliteitsnormen die een constant warmtevermogen garanderen.

Het hout voor het produceren wordt in de regel opgehaald als zaagsel van fabrieken en zagerijen. De hout restanten en het zaagsel worden fijn gemalen en in een fabriek tot cilindervormige staafjes geperst. Pellets of houtpellets worden gebruikt in een pelletkachel om een ruimte te verwarmen.