Opening Grachtenfestival 2019
Opening Grachtenfestival 2019 (Foto: Rob van Dam)

Succesvolle opening Grachtenfestival

AMSTERDAM- Een muzikaal spektakel door de nieuwste generatie top musici tijdens de opening van de 22e edititie van het Grachtenfestival. Onder regie van Annechien Koerselman presenteerde het Grachtenfestival deze avond een staalkaart van al het moois dat de komende dagen tijdens het festival de revue zal passeren, geheel in de stijl van het festivalthema 2019, Schatten van Vrouwen.

In een stampvolle Zuiderkerk met 600 bezoekers, is vrijdagavond de 22e editie van het Grachtenfestival geopend. Vanwege het weer was de organisatie genoodzaakt de opening, die traditiegetrouw op de gracht van de Kloveniersburgwal plaatsvindt, naar binnen te verplaatsen. Er was enorm veel animo waardoor er meters lange rijen ontstonden van Amsterdammers en toeristen die het openingsconcert in de Zuiderkerk wilden bijwonen. Het werd een muzikaal spektakel met de top aan Grachtenfestivalmusici, met daarin een hoofdrol voor bariton Raoul Steffani, slagwerker Dominique Vleeshouwers, jazzsaxofoniste Kika Sprangers en pianovirtuoos Yang Yang Cai.

Artist in Residence

Bariton Raoul Steffani is dit jaar Artist in Residence van het Grachtenfestival. Tijdens de opening bracht hij samen met pianiste Yang Yang Cai drie uiteenlopende liederen van Richard Strauss en maakte hij een verrassend uitstapje naar jazz tijdens het traditionele slotstuk Summertime welke hij uitvoerde met jazzsaxofoniste Kika Sprangers en de strijkers van Pyranello en gearrangeerd door Tyn Wybenga. Tijdens het festival voert Steffani de befaamde Carmina Burana uit tijdens een uitverkocht concert in Paradiso en zal hij samen met Camerata RCO een liedrecital geven in de bijzondere Wintertuin van Hotel Krasnapolsky.

Saxofoniste Kika Sprangers bracht samen met Pynarello, pianist Wolfert Brederode en drummer Jasper van Hulten tijdens deze opening een voorproefje van de compositie die zij heeft gemaakt voor het Grachtenfestival naar aanleiding van het thema Schatten van Vrouwen.

GrachtenfestivalPrijs 2019

Slagwerker Dominique Vleeshouwers gaf samen met geluidskunstenaar Arend Bruin een impressie van zijn project Wonderland. Een spectaculair optreden met vernieuwend werk binnen de klassieke muziek.

Grens opzoeken

Met Wonderland ontwikkelde Dominique een elektronische setup waarin hij de grens tussen akoestische en digitale muziek op zoekt. Het is niet voor niets dat deze avontuurlijke musicus is genomineerd voor de GrachtenfestivalPrijs 2019.

Dieuwertje Blok sloot de avond af met de wens dat het weer niet alle buitenconcerten in de weg zal zitten de komende dagen. De organisatie kijkt terug op een succesvolle avond.