Theatermaker Dic van Duin en acteur en muzikant Jacob de Groot het levensverhaal van componist Dimitri Shostakovitsj.
Theatermaker Dic van Duin en acteur en muzikant Jacob de Groot het levensverhaal van componist Dimitri Shostakovitsj. (foto: Ben van Duin)

Muziektheater in de Doopsgezinde kerk

DE RIJP - Project Geestdrift presenteert in samenwerking met Karavaan op 27 september de muziektheatervoorstelling Shostakovitsj in de Doopsgezinde kerk in De Rijp.

In Shostakovitsj vertellen de door de wol geverfde theatermaker Dic van Duin en acteur en muzikant Jacob de Groot het levensverhaal van componist Dimitri Shostakovitsj. Shostakovitsj stond bekend om zijn experimentele werken, maar dit viel niet in goede aarde bij Stalin.

In 1936 woeden de zuiveringen van Stalin in alle hevigheid. Mensen worden uit hun huizen gehaald en vermoord of naar de Goelag afgevoerd. Binnen enkele weken is de alom bewonderde en gevierde Shostakovitsj tot volksvijand verklaard. Zijn opera Lady Macbeth van Mtensk beviel Stalin allerminst.

Dat wordt het begin van een bestaan in een systeem waar angst het leven bepaalt. Waarin je tenslotte je principes en werk verloochent en je vrienden zich van je afkeren. Shostakovitsj is een voorstelling over de keuze tussen leven en sterven, over persoonlijke en artistieke integriteit. Over hoe lastig het is om laf te zijn. De voorstelling laat op een prachtige manier de dilemma's zien, waar Shostakovitsj mee leefde.

De voorstelling wordt gecombineerd met een contextprogramma, waarin ontmoeting, inspiratie en verdieping centraal staan.

Project Geestdrift is een initiatief om door middel van inspirerende voorstellingen bezoekers kennis te laten maken met de mooie Doopsgezinde kerkjes in Noord-Holland Noord. Project Geestdrift werkt hierin samen met Karavaan, bekend van haar geëngageerde locatietheater.

Kaarten voor de voorstelling kosten € 7,50 en zijn online te bestellen via www.projectgeestdrift.nl. De voorstelling begint om 20.00 uur.