Steentje bijdragen aan de natuur op de  Natuurwerkdag
Steentje bijdragen aan de natuur op de Natuurwerkdag (Foto: Seth Carnill)

Werk mee aan de natuur op 2 november

REGIO - Steeds minder bijen, insecten en vogels overleven in onze provincie. Op de Landelijke Natuurwerkdag zaterdag 2 november, in Noord-Holland gecoördineerd door Landschap Noord-Holland, kun je daar zelf iets tegen doen. Op allerlei plekken kun je zagen, harken, aanplanten en nog veel meer. Ook je vrienden en familie zijn van harte welkom. Kijk op www.natuurwerkdag.nl en reserveer op tijd een plekje. Eén dag van je tijd. Dit is dé kans om je steentje bij te dragen aan een rijke natuur in Noord-Holland. Dat kunnen we alleen samen.

Coördinator voor de Natuurwerkdag, Peter Mol: "Landschap Noord-Holland vindt het belangrijk dat er meer leefruimte komt voor kwetsbare planten en dieren. Daar werken boswachters in onze natuurgebieden dagelijks aan. En we krijgen daarbij hulp. Heel veel Noord-Hollanders steken als lid van een vrijwilligersgroep regelmatig de handen uit de mouwen, zowel in onze natuurterreinen als daarbuiten. Wij ondersteunen ze daarbij door het uitlenen van gereedschap en machines, cursussen en advies. Zij knotten bomen, leggen ijsvogelwanden aan, beschermen en tellen vogels of andere dieren en onderhouden bijzondere natuurgebiedjes. Tijdens de Natuurwerkdag iedereen komen helpen. Het enthousiasme op een van de 55 werklocaties werkt aanstekelijk."

Wil je ook meehelpen jouw groene omgeving mooier te maken? Ga snel naar www.natuurwerkdag.nl en kies een leuke plek uit. In de regio kan dat in Waterland, in het Purmerbos van Staatsbosbeheer. Dit bevat een verruigend moerasgedeelte, wat dicht dreigde te groeien met bomen, op deze dag helpen we het geschikt te houden voor kritische moerasvogels als roerdomp, snor, baardmannetje, waterral en mogelijk zelfs porseleinhoen.Hier wordt op 2 november om 9.00 uur ook de openingshandeling verricht door gedeputeerde Esther Rommel en directeur Landschap Noord-Holland Ernest Briët. In Zaanstreek kan men terecht op de Kooiakkers, de plek met de hoogste biodiversiteit in de gehele Kalverpolder. De botanische rijkdom is ongekend en daarmee ook de insectenrijkdom. Het is ook een van de weinige broedplaatsen van de kneu in de polder. In Westfriesland in het Ecoproject Streekbos. Hier wordt op een breed front gewerkt aan de versterking van de biodiversiteit op het gebied van wilde kruiden, insecten (o.a. libellen en vlinders) en vogels (o.a. ransuil, ijsvogel). Het Ecoproject steekt dan ook als een baken van biodiversiteit uit boven de rest van het Streekbos. In Alkmaar en omstreken tot slot is de Vlindertuin Groene Voet een werklocatie bij uitstek waar speciaal voor insecten, in dit geval vlinders wordt gewekt. Landschap Noord-Holland coördineert deze dag in Noord-Holland, voorziet veel werklocaties van gereedschap en ondersteunt dagelijks betrokken bewoners bij vrijwilligerswerk in de natuur. Met gereedschap, deskundig advies, cursussen en veilige werkomstandigheden.

Natuurwerkdag