Frank Wennekers geflankeerd door zijn vrijwilligers Inga Tessels (links) en Els Wennekers
Frank Wennekers geflankeerd door zijn vrijwilligers Inga Tessels (links) en Els Wennekers (Foto: aangeleverd)

Gouden Grutto Pul Frank Wennekers

HOBREDE - Frank Wennekers van 'Boerderij Wennekers' in Hobrede heeft een groot hart voor 'zijn' weidevogels. Op zijn veehouderij bedrijf doet hij op vele manieren aan weidevogelbescherming. De jury van de Gouden Grutto Pul reikte hem daarom dinsdagavond 5 november jl. tijdens de Weidevogel Slotavond in Hotel De Rijper Eilanden de felbegeerde trofee uit: De Gouden Grutto Pul.

De vrijwilligersraad van de agrarische natuurvereniging Water, Land & Dijken reikt deze trofee jaarlijks uit aan het boerenbedrijf dat zich afgelopen jaar het meest onderscheidde in weidevogelbescherming. Wat daarbij meeweegt is hoe een bedrijf zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld in de verbetering van het beheer voor weidevogels en het verhogen van de biodiversiteit.

Het aantal weidevogels is op dit bedrijf de laatste jaren verdubbeld, dankzij een goed doordacht beheer. Frank Wennekers zet een deel van zijn land en greppels onder water (plasdras) en verhoogt waar nodig het slootwaterpeil. Hij doet aan slootkantenbeheer, waardoor planten en dieren beter gedijen en een goede biodiversiteit ontstaat. De weidevogels en hun kuikens hebben hierdoor een breed aanbod aan insecten. Met schrikdraad worden die delen van het land, waar de meeste vogels broeden, afgezet voor het vee. In het vroege voorjaar wordt er ruige mest uitgestrooid. Dit bevordert het bodemleven voor de weidevogels. Dat trekt weer insecten aan waardoor er veel voedsel is voor de pullen. Het maaien gebeurt liefst pas half juni. Dan zijn de meeste pullen vliegvlug en hebben geen last van de maaimachine. Frank werkt samen met echtgenote Els en vrijwilliger Inga Tessel. Beide dames zoeken en beschermen de nesten, alleen waar nodig en op afstand vanaf de dijk.

Naast Frank Wennekers waren ook Ton Zwikker (Westzaan) en Darin Oortwijn (Zeevang) genomineerd. Ook zij hebben door een goed beheer en hun inzet voor het vergroten van de biodiversiteit prima resultaten behaald. Helaas voor hen wordt er jaarlijks maar één Gouden Grutto Pul uitgereikt.

2019 Was een goed jaar voor de weidevogels in het werkgebied van Water, Land & Dijken, met name voor de grutto en tureluur. Een voldoende percentage van deze kuikens is 'vliegvlug' geworden. Dit komt mede door de inspanningen van meer dan 400 boeren en 500 vrijwilligers.

Afbeelding