LTO Noord organiseert informatieavond over zonnepanelen voor agrariërs in Beemster
LTO Noord organiseert informatieavond over zonnepanelen voor agrariërs in Beemster (Foto: Pixabay)

Meer zonnepanelen op agrarische daken

BEEMSTER - LTO Noord roept agrarisch ondernemers uit de gemeente Beemster op hun ambities voor zonne-energie uit te spreken. In samenwerking met de gemeente Beemster en provincie Noord-Holland wil LTO Noord zonnepanelen op agrarische daken stimuleren. Een informatieavond op 9 december vormt het startschot van het project "Zon op Agrarische Daken" in de gemeente Beemster. Ook netbeheerder Liander, Rabobank en CONO Kaasmakers sluiten deze avond aan.

Zonnepanelen op agrarische daken kunnen een bijdrage leveren aan de energietransitie én voorzien in de energiebehoefte van het eigen bedrijf. Maar realisatie gaat niet vanzelf. Niet iedereen is bekend met de mogelijkheden en vaak is de netaansluiting een uitdaging. In de Beemster hebben nog weinig agrariërs zonnepanelen op hun daken. Terwijl de subsidieregelingen van het Rijk (SDE+-regeling en Salderingsregeling) nog gunstig zijn en een goed rendement mogelijk maken. Daarom hebben LTO Noord, Liander, de gemeente en de provincie een aanpak ontwikkeld om te komen tot meer zonnepanelen op agrarische daken.

Informatie bijeenkomst

LTO Noord houdt op maandag 9 december 2019 een informatieavond voor alle agrariërs uit de gemeente Beemster. Locatie: CONO Kaasmakers, Rijperweg 20, Westbeemster. Bij voldoende belangstelling wordt een tweede informatieavond gehouden op woensdag 22 januari 2020. Locatie: De Kerckhaen, Jisperweg 57, Westbeemster. Tijdens de informatieavond ontvangt u informatie over het investeren in zonnepanelen op uw dak, welke subsidiemogelijkheden komende jaren beschikbaar zijn en hoe het zit met het elektriciteitsnet in uw gebied. Inloop vanaf 19.30 uur. Aanmelden kan via www.ltonoord.nl/zonbeemster.

Energiescan

In het project 'Zon op agrarische daken' wordt agrarisch ondernemers uit de Beemster een bedrijfsspecifieke en onafhankelijke energiescan aangeboden. Met deze energiescan krijgen zij inzicht in de financiële haalbaarheid, terugverdientijd, technische mogelijkheden en vervolgstappen die genomen kunnen worden. Op basis van de scans kan de netbeheerder vervolgens de geplande netverzwaring gerichter aanpakken.