De dolblije winnaars van alle categorieën.
De dolblije winnaars van alle categorieën. (Foto: aangeleverd)

Maru Systems winnaar NHN Award

ZUIDOOSTBEEMSTER - Maru Systems uit Zuidoostbeemster is in categorie Duurzaamheid en Energie winnaar geworden bij de NHN Business Awards 2019. De uitreiking vond plaats in de Cultuurkoepel in Heiloo. Voor eigenaar Ruud Kraakman betekent de Award een geweldige erkenning voor datgene waarin hij, zoals hij dat zelf zegt, zijn ziel en zaligheid heeft gestoken. Klein begonnen in Purmerend, verhuisd naar De Rijp en nu, sinds een jaar, gevestigd in Zuidoostbeemster – ook nog eens schuin tegenover het oude bedrijf van zijn vader – heeft hij in een paar jaar tijd letterlijk iets groots neergezet.

Vanuit het bedrijfspand in Zuidoostbeemster ontwikkelt Ruud Kraakman met zijn team innovatieve en duurzame producten om ondernemers en particulieren te helpen met verduurzamen en efficiënt om te gaan met energie. Vlaggenschip is De Groene Aggregaat, een hybride, mobiele groene stroomvoorziening. Een combinatie van een accupakket, zonnepanelen en een back-up aggregaat. Ondergebracht in een zeecontainer die efficiënt werkt en zuinig omspringt met energie, zeker als je de bijbehorende zes zonnepanelen automatisch uit klapt en in positie brengt. De Groene Aggregaat doet zijn werk op bouwplaatsen, bij infraprojecten en bij events in de orde van grootte van het Reuring festival. Ze kunnen bovendien onbeheerd blijven staan; de armen met zonnepanelen kunnen worden ingeklapt in de container en die is dan net zo toegankelijk als de graftombe van een Egyptische farao.

Vanaf de doorbraak klonk het startschot om De Groene Aggregaat continu te verbeteren. Er wordt nu gewerkt aan een geoptimaliseerd systeem met lithium en de aggregaten kunnen op termijn in een groter formaat worden geleverd. In december is De Groene batterij gebruiksklaar. Voor extra ondersteuning als een bouwproject in het weekend door moet draaien. En volgend jaar staat een nieuwe generatie aggregaten op de planning. Ruud Kraakman kijkt alweer verder – en breder. "We gaan ons nog meer richten op het bieden van oplossingen. Complete bouwplaatsen willen we efficiënter maken. Daartoe zoeken we het contact met aannemers om samen de totale CO2-uitstoot te verminderen. Functioneel duurzaam, noemen wij dat. Ik heb een commercieel directeur aangetrokken om samen een completer plaatje te kunnen bieden."

Maru Systems gaat met ingang van 1 januari 2020 concreet met deze ambitieuze plannen aan de slag. Het verkiezingstraject en de Award sluiten daar mooi op aan. De deuren in de bouwsector komen daarmee wijder open te staan. "Nu al worden we benaderd om oplossingen te bieden, onder meer vanuit de scheepvaart. Voordeel is dat we het totale pakket kunnen bieden. Van meedenken tot uitvoeren. Alles onder één dak. Dat maakt Maru Systems uniek. Maar ik doe het wel allemaal samen met mijn medewerkers. Zij zijn het uithangbord. Mijn achternaam heb ik daarom nooit als bedrijfsnaam willen gebruiken. Dit is niet de Ruud Kraakman Show."