De molens langs de Hoornse Vaart.
De molens langs de Hoornse Vaart. (Foto: Niels Krommenhoek)

HVA-lezing over Alkmaarse strijkmolens

ALKMAAR - Tom Kreuning en Eric Zwijnenberg verzorgen 5 maart een lezing voor de Historische Vereniging Alkmaar (HVA) een lezing over de geschiedenis van de molens langs de Hoornse vaart te Alkmaar/Oudorp. De molens staan bekend als De Zes Wielen. In hun lezing besteden zij ook aandacht aan het restauratieproces van deze molens. De lezing vindt plaats in de Sociëteit aan het Varnebroek 31 te Alkmaar en begint om 20.00 uur.

Na een kort overzicht van het Nederlandse en in het bijzonder het Noord-Hollandse molenbestand met de verschillende molentypes, leggen zij in de lezing de focus op watermolens, dat wil zeggen windmolens die van belang waren en zijn voor de regulering van de waterhuishouding. Zij vertellen over de techniek van die molens en hun gebruik bij de droogmaking van de talrijke meren in Noord-Holland. Daarbij vormen de zogenaamde strijkmolens zoals die bij Oudorp en Rustenburg, een bijzondere categorie; ze bemalen geen polder, zoals de overige watermolens. Over de geschiedenis van deze molens is gelukkig het nodige bekend, maar er blijven toch ook nog raadsels over. De molens bij Alkmaar/Oudorp zijn sinds het jaar 2000 eigendom van de Molenstichting Alkmaar, en in de loop der jaren zijn ze flink gerestaureerd. Van deze restauratiewerkzaamheden, waarbij molen C tweemaal door brand werd getroffen, worden de nodige beelden getoond.

Tom Kreuning is bewoner/molenaar van één van deze molens (strijkmolen D) en Eric Zwijnenberg is eigenaar/molenaar van de Wimmenumermolen in Egmond aan den Hoef. Beiden zijn bestuurlijk actief binnen de molenwereld; Tom als secretaris van het Gilde van Vrijwillige Molenaars, en Eric onder meer als bestuurslid van de stichting De Zijper Molens en binnen de Noord-Hollandse Molenfederatie. Leden van de HVA hebben gratis toegang tot de lezing. Niet leden betalen € 3,00.