Deze studenten gaan naar de finale van Skills Talents.
Deze studenten gaan naar de finale van Skills Talents. (Foto: aangeleverd)

Alkmaarse studenten naar finale Skills Talents

ALKMAAR - Sanna, Ole, Yae, Sharifa, Femke, Sofie, Finn, Perry en Tristan zijn hét bewijs dat een vmbo'er meer is dan die onderuitgezakte student die vergroeid is met zijn smartphone, zoals nogal eens het vooroordeel luidt. Van alle scholieren in Noord-Holland zijn de negen leerlingen van het Van der Meij College in Alkmaar de beste vakmannen en -vrouwen in wording. Van 20 tot en met 22 maart staan ze in de finale van Skills Talents, het Nederlands kampioenschap beroepen in de Amsterdamse Rai.

Door: Myrke van der Does

Aan het vmbo kleeft nog altijd een negatief imago en daar wil WorldSkills Nederland vanaf. Daarom organiseert ze ieder jaar met steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een beroepenwedstrijd voor vmbo en mbo: Skills Talents. Zo willen ze het belang van vakmanschap voor Nederland onderstrepen, het beroepsonderwijs promoten én jong vaktalent een podium bieden hun ontwikkeling te tonen.

Examenjaar

Vakprofessional Sanna Hoebe (17) is hard op weg een vakprofessional te worden. Ze doet met haar klasgenoten Ole Spek (16) en Yae Timmer (16) mee aan Skills Talents, in de categorie Horeca, Bakkerij en Recreatie (HBR). Sanna en Yae zaten eerst op het Jan Arentz. Na twee jaar zijn ze overgestapt naar het Van der Meij, de vestiging waar leerlingen van de Alkmaarse scholen CSG Jan Arentz, osg Willem Blaeu en het Stedelijk Dalton College Alkmaar heengaan als zij graag met hun handen werken. Inmiddels zitten ze alle drie in hun examenjaar.

Kipfilet

Het drietal nam het 16 januari in Haarlem op tegen het Huygens College uit Heerhugowaard, Scholen aan Zee uit Den Helder en SG Newton uit Hoorn. De opdracht: een broodje kipfilet en vleessalade maken en serveren. Ze eindigden als eerste. Ook hier gaf het samenwerken de doorslag. "En omdat wij als enige een haarnetje droegen", voegt Ole daar trots aan toe. Zenuwachtig zijn de winnaars niet. "We laten het maar gewoon over ons heen komen", zegt Yae. Dat geldt niet voor Femke Prasing (17), Sharifa Saleh (16) en Sofie Barendrecht (17). Zij zijn best een beetje nerveus.

Enorme eer

Perry Zoll (16), Tristan Kwantes (16) en Finn Sluis (15) krijgen wekelijks twaalf uur praktijkonderwijs. Toen hun leraar, meneer Van Zoonen, ze vroeg om mee te doen aan de talentenwedstrijd, was dat een enorme eer. Hun opdracht in de finale was het aansluiten van een schakelaar en het bevestigen van een zonnepaneel in een op maat gemaakte houder. De heren wonnen op afwerking van het Herbert Vissers College uit Nieuw-Vennep, Technisch College Velsen uit IJmuiden en Montessori College Oost uit Amsterdam.