Boterstraat 28.
Boterstraat 28. (Foto: Lucas Zimmerman)

Wonen en werken in Alkmaar

Wandelend door Franse stadjes kom je af en toe leuke pandjes tegen, u kent ze wel uit uw album met vakantiefoto's. De winkelpui blauw, rood of groen geverfd met teksten als boulancherie, confiserie, imprimerie of boissonnerie. En als u meer een anglofiel dan een francofiel bent dan kent u deze verleidelijke vitrines vast en zeker uit lieflijke plaatsen als Cambridge of Lincoln. Juist deze winkelpuien maken het aantrekkelijk door de straatjes van de stadjes te zwerven.

Laat

In Alkmaar houden we niet zo van dit soort puien lijkt het wel wanneer we door de Laat of Langestraat lopen. Daar worden de puien uitgevoerd in glasplaten over de volle breedte en hoogte van de winkel waardoor de pui het uiterlijk krijgt van een tanden wisselende vijfjarige kleuter, een gat in de gevel. Gelukkig zijn er nog fraaie puien in de binnenstad. Maakt u maar eens het rondje Fnidsen, Hekelstraat, Mient. Die puien moeten we blijven koesteren.

Bovenverdiepingen

Maar dan: we willen ook in de binnenstad wonen, de bovenverdiepingen van de winkels staan nog te vaak leeg en zouden vaak tot ideale appartementen omgebouwd kunnen worden. En dat gebeurt al met grote regelmaat en intussen al met 30 m2 in Amsterdamse maten voor Amsterdamse prijzen.

Charmante pui

En dan begint het te wringen: waar komt de entree van de bovenwoning met zo' n charmante pui als in de Boterstraat 28? Een pui in het Alkmaarse gevelboek gedateerd uit het vierde kwartaal van de negentiende eeuw. Volgens de regels voor fraaie gevels zorgvuldig opgebouwd met een hardstenen drempel, een met hout beklede borstwering en een segmentboog boven de ramen. Voor minder zou het al op waardering mogen rekenen bij de uitreiking van de Puienprijs. Minpuntjes zijn het dicht gezette bovenlicht en de wel erg bouwmarktachtige deur, die in een nieuwbouwwijk niet zou misstaan, maar hier duidelijk detoneert.

Winkelpui opofferen

De winkelpui opofferen zou jammer zijn, de entree van het appartement in de winkel situeren zal niet mogelijk zijn. Daar komt een hoop creativiteit van de architect bij kijken, voor deze pui suggereerde de Historische Vereniging de entree van de winkel naar achteren, in een nis te verplaatsen waardoor er plaats komt voor een voordeur voor het appartement en de etalage in de huidige vorm gehandhaafd kan blijven. Alleen nog het overbodige zonnescherm en het te grote naambord verwijderen en Alkmaar behoudt een fraaie gevel waar de beide buurpanden een voorbeeld aan kunnen nemen!'

Feyko Alkema, Historische Vereniging Alkmaar (HVA)