Cor Hanegraaff.
Cor Hanegraaff. (Foto: aangeleverd)

Cor Hanegraaff, de foto

Las u vorig jaar op 2 mei mijn column 'Het tragische verhaal van Cornelis Hanegraaff'..? Ik nodigde u uit: 'Wie meer weet mag ons informeren.' Welnu, op 4 april jl. bereikte ons bovenstaande foto: Cor Hanegraaff. We hebben nu een gezicht bij zijn tragische levenseinde. Maar het verhaal van het vervolg mag er ook zijn. Daarover straks. Eerst even wat vooraf ging:

Cornelis Hanegraaff stierf op donderdag 9 juli 1942 's nachts om kwart over twaalf. Reed met een onverlichte fiets, niet op het fietspad maar op de rijweg van de Kennemerstraatweg, bij de Kerklaan in Heiloo, richting Limmen. Vreemd. Daar werd hij frontaal aangereden door een melkauto. Cor was 'oud-reserve kapitein van de voormalige Nederlandse Landmacht', districtscommandant, een hoge officier in onze stad. Op 1 april 1942 was hij hoofd geworden van de Luchtbeschermingsdienst van Alkmaar, allemaal vrijwilligers, om de burgers te steunen bij luchtaanvallen. LBD'ers mochten 's nachts de straat op. Daarom was het voor verzetsmensen handig om lid te zijn. Wat deed de 45-jarige Cor daar in het middernachtelijk uur? Een verkeersongeluk? Of een liquidatie?

Wat deed de 45-jarige Cor daar in het middernachtelijk uur?

Een verzamelaar van militaria uit het oosten van het land vond vorig jaar zijn uniformjasje terug. Dat het om een Alkmaarse militair ging werd snel duidelijk. Maar hij had er zo graag een foto van Cor Hanegraaff bij gehad. Die foto is er dus nu. Hoe die foto werd gevonden is wel heel bijzonder. Bert-Jan Dierink, de bewuste verzamelaar, kwam via de stichting 'het Groninger Landschap' in contact met ene Wieger de Boer. Die wist, dat de moeder van Cor een Groningse buitenplaats had geërfd van haar tante, de Coendersborg. Ze verliet Alkmaar in de jaren vijftig en trok zich moederziel alleen terug in de Groningse uitgestrektheid. Haar man was al voor de oorlog overleden. En haar nog ongetrouwde zoon Cor verloor ze dus in 1942.

Ze woonde er de laatste jaren van haar leven. Wieger's oma bleek toevallig naast de borg te wonen. Toen de Coendersborg na het overlijden van de moeder van Cor in 1956 werd leeg gehaald, heeft zij nog een paar foto's weten te redden van de vuilnisbak. Echt alles werd weggegooid. En laat nou op één van die foto's Cornelis Hanegraaff staan, in het gehucht Nuis vlakbij de Coendersborg!

Kijk op de website hvalkmaar.nl voor een grotere foto van Cor en het verhaal over de Coendersborg. Weet u meer, laat het ons weten!