Extra middelen tegen eenzaamheid

WonenPlus Alkmaar ontvangt van het Oranje Fonds een extra bedrag van 20.000 euro voor de bestrijding van eenzaamheid onder ouderen. Al eerder ontving de organisatie een bedrag van € 25.000 euro. De vrijwilligersorganisatie wordt daarmee beloond voor de succesvolle aanpak van eenzaamheid onder mensen van 65 jaar en ouder. Samen met de bewonersonderneming De Alkenhorst is een brede aanpak ontwikkeld, waarin aandacht is voor individuele ondersteuning, ontmoeting en deelname aan creatieve en culturele activiteiten.

In Alkmaar wonen meer dan 20.000 mensen die ouder zijn dan 65 jaar Uit landelijke cijfers komt naar voren dat 22 % van ouderen tussen 55 en 89 jaar zich erg eenzaam voelt. Hoe ouder mensen zijn hoe hoger de percentages uitvallen. Zij hebben minder contacten dan zij wensen of missen een vertrouwd persoon.

Meer nodig

Deelname aan ontmoetingsactiviteiten kunnen bijdragen aan het vermin­deren van eenzaamheid, maar in veel gevallen is meer nodig. Daarom heeft De Alkenhorst een aparte huiskamer waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten, is er een kook- en eetgroep en zijn er creatieve en culturele middagen.