Jongeren krijgen dit najaar de mogelijkheid om mee te doen aan de museumjeugduniversiteit
Jongeren krijgen dit najaar de mogelijkheid om mee te doen aan de museumjeugduniversiteit (Foto: aangeleverd)

Collegetour voor wijsneusjes

DE RIJP - Altijd al afgevraagd of al die rook tijdens een raketlancering niet een tikkeltje overdreven is? Voor de nieuwsgierige jeugd van acht tot twaalf jaar is er in het najaar de mogelijkheid om mee te doen aan de museumjeugduniversiteit in Museum In 't Houten Huis. Wetenschappers, onderzoekers en experts geven antwoorden op spannende vragen, tijdens de vier colleges.

Jeugduniversiteit voor spannende vragen

Daarmee sluit het geheel aan bij het doel van Museum In 't Houten Huis om als educatief centrum deze doelgroep te bedienen. Het museum in De Rijp heeft vier sprekers gevonden die over de meest uiteenlopende onderwerpen college geven. Twee sprekers komen uit Alkmaar; wethouder Christian Braak en stadsarcheoloog Peter Bitter. De andere twee zijn een professor die het gaat hebben over beeldvorming en een ingenieur die alles weet van dijkdoorbraken. Aanmelden gaat via de site www.museumjeugduniversiteit.nl Je moet er snel bijzijn want er zijn een beperkt aantal plaatsen in het museum in De Rijp.

Kennis vergroten

De museumjeugduniversiteit is een landelijk initiatief waaraan meer dan 50 musea meedoen. Het idee erachter is dat jonge mensen de mogelijkheid krijgen om hun kennis te vergroten en vragen te stellen aan echte wetenschappers, hoogleraren en experts. Deelnemers bezoeken in het najaar, tussen september en december, vier keer een college (drie op zondagmiddag en een op woensdagmiddag), krijgen een collegekaart en een diploma ter afsluiting. Het inschrijven is alleen voor alle vier de colleges en kost totaal 20 euro.

Schatten

Museum In 't Houten Huis heeft vier wetenschappers en experts gevraagd mee te doen. Stadsarcheoloog Peter Bitter heeft al complete 'schatten' opgegraven in Alkmaar en omstreken. Wij vermoeden dat deze archeoloog wel wat bijzondere vondsten meeneemt naar het museum (22 september). Wethouder Christian Braak van Alkmaar gaat als bestuurder over onderwerpen, die ook met kinderen en jeugd hebben te maken. Misschien heb je wel een goed idee, grijp die kans! (13 oktober). Zien we alles met onze ogen? Dit is de vraag die prof. dr. Jos van den Broek behandelt. Mensen hebben twee ogen om mee te kijken. Maar zien ze ook alles? Nee dus! Jammer, want door beter te kijken, ga je ook meer zien (17 november).
Zijn onze dijken wel sterk genoeg? Hoe zorg je ervoor dat er geen dijken doorbreken? Daar weet ingenieur Wouter Zomer alles van. Hij heeft dijken expres laten doorbreken om te zien wat er dan gebeurt. Jij ziet ook wat er dan gebeurt! (woensdag 11 december ).

Meer informatie op www.museumjeugduniversiteit.nl of www.houtenhuis.nl .


Laatste weekend Zomer in de Mare

ALKMAAR - Nog één keer een weekend lang Zomer in De Mare. Dit finaleweekend duurt drie dagen, van vrijdag 21 tot en met zondag 23 juni spelen de beste (inter)nationale straattheateracts gratis voor jong en oud. TAQA Theater De Vest trekt daarna door naar het Canadaplein voor een nieuwe editie van Zomer op het Plein, met vanaf 29 juni een zomer lang kleinkunst, intieme luisterconcerten en grote staconcerten.

René Groothof zorgt vrijdagavond 21 juni voor een spannende voorstelling tijdens Zomer in De Mare's AvondTuur. Wie wil kan eerst vanaf 18.30 uur gezellig soep eten van VERS eten & drinken (reservering via info@versetenendrinken.nl). Als toetje wordt om 19.30 uur de gratis voorstelling voor 8+ geserveerd! 'De Ring' is een verhaal voor grote, stoere kinderen over de Boze Heks van het Noorden. Zij heeft een machtige ring gesmeed waarmee ze de wereld in duisternis wil hullen. Fedor wil de ring in het vuur van de vulkaan gooien. Een Wijze Tovenaar vergezelt hem op deze gevaarlijke tocht vol avonturen.

Verrassingsavond

Zaterdagavond 22 juni is er opnieuw een spannende voorstelling voor 8 jaar en ouder tijdens Zomer in De Mare's AvondTuur. Kom dan ook vanaf 18.30 uur gezellig soep eten bij VERS eten & drinken (reservering via info@versetenendrinken.nl) en woon daarna om 19.30 uur de gratis verrassingsvoorstelling bijwonen. De finaledag van Zomer in De Mare op zondag 23 juni wordt een middag vol bijzondere (inter)nationale acts: de levensgrote stolp van STIL, de muzikale kippenvelvoorstelling van MaxTak, de wonderlijke zeereis van De Machienerie, de slecht gehumeurde ober in 'Le Bistro', de lessen van de schildpad door Pieter Post en Zirkus Morsa! Een aantrekkelijk festivalprogramma vol doe- en beleef activiteiten en avontuurlijke voorstellingen. Het Canadaplein is van 29 juni tot en met 11 augustus acht weekenden lang het domein van Zomer op het Plein, met onder meer Bertolf, Tom Knol, New Cool Collective, Dolf Jansen, Og3ne, Janne Schra en Diggy Dex. Kijk op www.zomerophetplein.nl voor het hele programma.