De Alkmaarse Fabiënne hoopt te kunnen vlammen op het WK voor beroepen.
De Alkmaarse Fabiënne hoopt te kunnen vlammen op het WK voor beroepen. (Foto: novacollege.nl)

Alkmaarse Fabiënne wil vlammen

ALKMAAR - Fabiënne Bakker uit Alkmaar vertegenwoordigt Nederland tijdens de 45e editie van WorldSkills, het 'WK voor beroepen' dat van 22 tot en met 27 augustus plaatsvindt in de Russische stad Kazan. Fabiënne maakt deel uit van Team Nederland; dertig talentvolle jongeren, allen nationaal kampioen in hun vak.

Nationaal kampioen 'Restaurantservice' naar 'WK voor beroepen'

Fabiënne studeert bij Nova College en werkt bij Hotel Okura Amsterdam. De afgelopen maanden werden de winnaars geselecteerd tijdens voorrondes, kwalificatiewedstrijden en nationale finalewedstrijden van de mbo-vakwedstrijden Skills Heroes. In Kazan strijden meer dan 1.600 deelnemers uit ruim zestig bij WorldSkills International aangesloten landen/regio's in 56 beroepen voor een plek op het erepodium. Nederland doet mee in 27 vakrichtingen (beroepen), waaronder patissier, metselaar, stukadoor, bloembinder, meubelmaker en lasser. Experts, afkomstig uit het bedrijfsleven en van scholen, trainen en begeleiden de deelnemers. Voor het eerst doet ook een vmbo-leerling mee aan de WorldSkills Junior wedstrijd gastheer/gastvrouw. Ook vertegenwoordigen twee mbo-studenten Nederland tijdens de Future Skills wedstrijd Industry 4.0.

In het Kazan Expo International Exhibition Centre worden 400.000 bezoekers verwacht tijdens de vier wedstrijddagen. Onderdeel van het evenement is een driedaagse conferentie over economische en technologische trends, beroepsonderwijs en ontwikkelingen in de arbeidsmarkt. Dit maakt WorldSkills tot het grootste beroepenevenement ter wereld.

Volg de verrichtingen van Fabiënne en Team NL via worldskills2019.com.