AZ koppelt frivoliteit aan discipline

Het prettigst om naar te kijken is niet alleen het frivole, edoch gedisciplineerde spel van AZ, het is ook het spelplezier. De gunfactor is groot in het team waar vriendschappen zijn ontstaan. Een aantal spelers groeide met elkaar op in de jeugdteams in Alkmaar en later Wijdewormer. Bepaalde automatismen zijn er al op jonge leeftijd ingeslepen en daar plukt het huidige AZ de vruchten van.

Tandem

Je zag het tegen FC Twente zaterdagavond. Boadu en Stengs hebben aan een fractie van een seconde genoeg om te zien wat de een wil. De ander voert dat dan uit. Het zorgde ervoor dat Twente na een dik kwartier met tien man stond. De pass met het gouden linkerbeen was om in te lijsten. De weggespurte Boadu werd getorpedeerd door Drommel en het overwicht van de Alkmaarders tegen tien Tukkers werd nog groter.

Zelfvertrouwen

Dat het team met de week meer zelfvertrouwen krijgt is ook te zien aan het spel van (afstandspegel, goal!) Hatzidiakos: meer bravoure. Juist het element waar het met name aan schortte in voorgaande seizoenen. Balletjes breed en terug lukt iedereen immers wel. Hatzidiakos, uit de jeugdopleiding van AZ, belichaamt het hervonden zelfvertrouwen van de Alkmaarders, die in voorgaande jaren nog weleens van slag raakten na een achterstand. Dit seizoen niet meer (Sparta, Antwerp). Die goals vallen toch wel met al dat aanvalsgeweld.

Bijzonder seizoen

Donderdag de belangrijke Europa League-wedstrijd tegen Astana in Kazachstan (16.50 uur), zondag in Den Haag tegen Emmen (20 uur). Ja, het is een bijzonder seizoen. Niet alleen vanwege die aanvangstijden.

Pieter Visscher