Basisschool De Lispeltuut doet sinds 2018 aan afvalscheiding.
Basisschool De Lispeltuut doet sinds 2018 aan afvalscheiding. (Foto: aangeleverd)

Pilot met afval scheiden op scholen

ALKMAAR - Tot eind 2020 houdt de gemeente een pilot met het gescheiden inzamelen van afval bij scholen en maatschappelijke organisaties. De pilot loopt gedurende de invoering van het omgekeerd inzamelen.

Gescheiden inzamelen en afvoeren is niet zo eenvoudig

Bij afvalscheiding op scholen en bij maatschappelijke organisaties worden plastic, blik en drinkpakken, papier en groente-, fruit- en tuinafval (GFT) en etensresten gescheiden opgehaald. Stadswerk072 zorgt ervoor dat de deelnemende partijen voor de verschillende afvalstromen een rolcontainer ontvangen. Wethouder Buitenruimte Marcel van Zon noemt het een uitdaging: "Het afval van scholen en maatschappelijke organisaties is formeel bedrijfsafval. Gescheiden inzamelen en afvoeren net als thuis is hier niet zo eenvoudig. Maatschappelijk is het wel gewenst om ook buitenshuis afval te scheiden. Wij starten daarom met deze pilot van afvalscheiding op scholen en bij maatschappelijke organisaties". De proef loopt gedurende de invoering van omgekeerd inzamelen tot eind 2020. In 2021 wordt de pilot geƫvalueerd.

Educatieprogramma

De organisaties die deelnemen aan de pilot gaan drie afvalstromen scheiden: plastic, blik en drinkpakken, papier en GFT. Om de deelnemers op weg te helpen, ontvangen zij bij de start een educatieprogramma om de bewustwording over (zwerf)afvalscheiding en recycling te vergroten. Basisschool De Lispeltuut doet sinds 2018 aan afvalscheiding. Samen met Stadswerk072 ontdekten zij wat voor de school de beste manier is om afval te scheiden. Deze ervaringen zijn meegenomen bij de invoeringen van afvalscheiding bij andere scholen. Inmiddels is het afval scheiden een succes op De Lispeltuut. In twee jaar tijd werd de hoeveelheid restafval aanzienlijk verminderd.