Boswachter Hanne Tersmette in Hortus Alkmaar.
Boswachter Hanne Tersmette in Hortus Alkmaar. (Foto: BOO BRANDBUILDERS)

Hortus gered van ondergang

ALKMAAR - De Hortus Alkmaar is gered van de ondergang. Dat werd vrijdag 22 maart tijdens een persconferentie bekendgemaakt. De gemeente is bereid om de hortus te steunen.

Die concrete steun houdt in dat de gemeente vervangende grond (2000 m2) aanbiedt, die in bezit is van de gemeente en op korte afstand van de hortus gelegen is. De gemeente ziet geen kans om de productietuin voor de hortus te behouden, vanwege de financiële consequenties die meer dan 1 miljoen euro belopen. Dat betekent wel dat de Hortus gesplitst wordt. De nieuwe productietuin heeft drie jaar de tijd nodig om certificering rond te krijgen en het perceel geschikt te maken.

Biologische teelt

Na drie jaar zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmatige bemesting kan de aangeboden grond SKAL-gecertificeerd worden en dus bruikbaar zijn voor biologische teelt. Ter overbrugging van die drie jaar en in verband met eventuele kosten stelt het college een bedrag van in totaal € 100.000,- aan de hortus beschikbaar. De Hortus heeft nog wel 550.000 euro nodig voor de aankoop van de grond van de plantentuin en de verbetering van de voorzieningen. Inmiddels is zo'n 270.000 euro binnen.

Het bestuur is positief over de door het college van B&W toegezegde steun: "Het is fijn om te merken dat de gemeente met ons meedenkt en oplossingen aandraagt om de hortus in Alkmaar te behouden. Wij hadden de tuin het liefst op de huidige kavels bij elkaar gehouden vanwege doorontwikkeling van de tuin, maar dat neemt niet weg dat we blij zijn met het aanbod van de gemeente."