Afbeelding
(Foto: )

Altijd knikkertijd bij De Vrolijke Stuiter

GROOTSCHERMER - Knikkeren alleen maar voor kinderen? Niet in Grootschermer, want daar kun je als volwassene gewoon lid worden van de kersverse knikkerclub De Vrolijke Stuiter. De eerste officiƫle wedstrijd vindt zaterdag 11 mei om 16.00 uur plaats op de knikkerbaan tegenover het Raadhuis van Grootschermer.

Knikkerclub De Vrolijke Stuiter start op 11 mei

De Vrolijke Stuiter maakte vorig jaar een voortvarende start. Het initiatief van Dirk Plugboer en Moop Klinkhamer sloeg aan en binnen korte tijd hadden meer dan veertig mensen zich als lid aangemeld. Zij zullen komende zomer, gehuld in kledij uit de vorige eeuw, elke derde zaterdag van de maand in actie komen.

"Ik had niet verwacht dat de knikkersport in Grootschermer nog zo leefde," vertelt initiatiefnemer Dirk Plugboer. "Dat is natuurlijk heel leuk, want de sport mag niet in de vergetelheid raken." Moop Klinkhamer is het helemaal met hem eens. "Het leuke is dat er ook een speciale wedstrijd voor vrouwen wordt gehouden. Dat is uniek, want de knikkersport is eigenlijk altijd een mannenaangelegenheid geweest."

Knikkerdorp

Dat klopt inderdaad. Grootschermer is vanouds het knikkerdorp van Noord-Holland. Lange tijd werd er iedere zondagmiddag geknikkerd op verschillende locaties bij het Raadhuis. Heren in het zondagse pak, geboren en getogen in Grootschermer, bonden om 12.30 uur de strijd met elkaar aan. De inzet waren oude centen en daar werd fel om gestreden.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw kwam er een einde aan de traditie. Later pakte een groep enthousiaste mannen de strijd weer op tijdens een jaarlijkse ontmoeting. De nieuw opgerichte knikkerclub gaat komende zomer maandelijks een wedstrijdmiddag organiseren. Naast de knikkerbaan in Grootschermer is inmiddels een bord geplaatst, met daarop kort de historie van de knikkersport. De Vrolijke Stuiter houdt komende zomer iedere derde zaterdag van de maand een wedstrijd. De start is om 16.00 uur.