Lezing over de andere kant van de Victorie.
Lezing over de andere kant van de Victorie. (Foto: aangeleverd)

De andere kant van de Victorie

ALKMAAR - Raymond Fagel (universitair docent Algemene Geschiedenis aan de Universiteit Leiden) houdt zondag 6 oktober om 14.00 uur de lezing 'Alkmaarse nonnen verjaagd door de geuzen: de andere kant van de Victorie' in het Stedelijk Museum Alkmaar.

Meer dan 450 jaar geleden sloeg Alkmaar in het najaar van 1573 succesvol een aanval van de Spanjaarden af. Het was voor het eerst tijdens de Tachtigjarige Oorlog dat een Nederlandse stad een Spaanse belegering wist te doorstaan. Hieraan herinnert de uitdrukking 'Van Alkmaar de Victorie'. In Alkmaar wordt dat nog jaarlijks gevierd op 8 oktober. Het museum is deze feestdag gratis toegankelijk voor alle Alkmaarders.

Als opmaat voor de 8 Oktober-viering geeft historicus Raymond Fagel tussen de 'belegstukken' van het museum op zondag 6 oktober een lezing over de verdrijving van de Alkmaarse clarissen voorafgaande aan het Beleg van Alkmaar. Op 12 oktober verschijnt er over dit onderwerp een boek bij Uitgeverij Verloren dat hij samen met Jo Spaans heeft geschreven. Gesteund door internationale katholieke netwerken van edelen, verbannen priesters en burgers vonden de nonnetjes uiteindelijk een nieuw thuis in Portugal, waar Filips II, kort tevoren ingehuldigd als de nieuwe koning, hun een klooster schonk. Fagel vertaalde het relaas van Cathalina del Spiritu Sancto uit 1627 over deze vlucht; een episch panorama van martelaarschap en moed. Ook haar eigen levensverhaal, als een in de Nederlanden opgegroeide dochter van een Spaanse gouverneur, weeft ze door de tekst. Voorafgaand aan de lezing vindt een muzikaal optreden plaats, onder leiding van artistiek leider Mike Fentross van 'La Sfera Armoniosa'.

Lezing en muzikaal optreden vinden plaats op zondag 6 oktober vanaf 14.00 uur. Gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs. Kijk voor alle informatie op www.stedelijkmuseumalkmaar.nl .