Samen Veilig Naar De Stad met De Buurt-Boot.
Samen Veilig Naar De Stad met De Buurt-Boot. (Foto: aangeleverd)

Met de Buurt-Boot naar de stad

ALKMAAR - In de wijk De Hoef in Alkmaar wonen veel ouderen. Samenvoeging van buslijnen beperkt hen in hun vrijheid en sociale leven. Zij bedachten een leuk alternatief: De Buurt-Boot voor de minder mobiele bewoners van de wijk; samen met buren comfortabel in de eigen fluisterboot naar het centrum. Alkmaar vanaf het water bewonderen. Langs plekken varen waar men vroeger gewoond heeft. De Kaasmarkt kunnen beleven; rustig vanuit de Buurt-Boot vanaf het water zonder alle drukte aan de wal. Allemaal gezamenlijke uitjes waar veel plezier en levensvreugde voor terugkomt.

Een Buurt-Boot zorgt niet alleen voor meer mobiliteit onder de oudere bewoners van De Hoef maar biedt hen ook meer mogelijkheden om gezamenlijk met de jongere buurtbewoners uitjes te organiseren zonder al te veel rompslomp of lange wachttijden die ze helaas veel te vaak ervaren bij de taxidiensten voor ouderen. En, de gesprekken die men op de boot met elkaar heeft zijn van grote waarde! Daar kan geen maatschappelijk werker tegenop. Om de Buurt-Boot ook daadwerkelijk te kunnen realiseren schreven de bewoners uit De Vleugels en De Hoef een plan dat zij instuurden naar het ANWB Fonds voor de campagne 'Samen in actie' waarbij per provincie 1 project kans maakt op een éénmalige bijdrage van € 10.000,-. Het plan voor een Buurt-Boot werd door de ANWB geselecteerd voor deelname aan de wedstrijd.

Er kan gestemd worden op dit mooie initiatief via: www.anwb.nl/stem (kies voor Buurt-Boot Alkmaar). Om te kunnen winnen hebben de bewoners van De Hoef zoveel mogelijk stemmen nodig. Als hun project de meeste stemmen krijgt worden zij de winnaar van Noord-Holland en kunnen zij de Buurt-Boot realiseren. De vaartochtjes zijn gratis zijn. Op de boot komt een box te staan waar men een vrijwillige bijdrage kan doen na afloop van de vaartocht. Deze giften worden gebruikt voor het onderhoud aan de boot. Een ervaren schipper gaat geheel vrijwillig de vaartochtjes verzorgen.