Een beeld voor Alkmaarse die 10.000 kinderen redt in WO II.
Een beeld voor Alkmaarse die 10.000 kinderen redt in WO II. (Foto: aangeleverd)

Een beeld voor Alkmaarse die 10.000 kinderen redt in WO II

Truus Wijsmuller-Meijer was een grote verzetsheldin die in Alkmaar is geboren. Haar tienerjaren bracht ze op de Mient door. Een gewone vrouw, maar met de moed van een leeuwin toen het erop aan kwam, want zij redt 10.000 kinderen uit Duitsland, Oostenrijk, Polen en Tsjechië van een zekere dood. Het is eigenljk onvoorstelbaar, maar waar, en Truus Wijsmüller verdient daarom een beeld in haar geboortestad. Opdat we niet vergeten.

Na de Kristallnacht op 9/10 november 1938 waren de Joden hun leven in Duitsland en Oostenrijk niet meer zeker. Nederland liet geen vluchtelingen meer toe, alleen kinderen. Daarop organiseerde Truus vele kindertransporten. Haar grootste stunt was een tocht met 600 kinderen uit Wenen, met toestemming van een afgetroefde Adolf Eichmann, die toen de deportatie van de Joden uit Oostenrijk moest leiden. Uiteindelijk redt zij met een Europese hulporganisatie 10.000 kinderen uit Duitsland, Oostenrijk, Polen en Tsjechië. Via Hoek van Holland gingen ze naar Engeland. Vandaar uit naar andere veilige landen in de wereld. Veel kwamen in de Verenigde Staten en later in Israël terecht.

Een beeld op de MientDe redding van de 10.000 kinderen uit handen van de nazi's vraagt erom 'tante Truus', zoals de kinderen haar noemden, in haar geboortestad te eren. In Overstad is een straat naar haar vernoemd, maar een standbeeld in onze stad zal haar pas écht de waardering geven die haar toekomt. Aan het eind van dit jaar moet het levensgrote beeld worden onthuld op de Mient, schuin tegenover haar geboortehuis (nu: 1480 Foodbar). De onthulling is gepland voor januari 2020, aan het begin van het jaar waarin we 75 jaar vrede in ons land vieren.

Annet Terberg en Lea Wijnhoven

Het beeld is ontworpen door de beeldhouwsters Annet Terberg en Lea Wijnhoven uit IJsselstein. Levensgroot, zodat we Truus in de ogen kunnen kijken en de blikken van de kinderen kunnen zien. Om een goede indruk te krijgen van (ontwikkeling van) het beeld, kunt u het beste onze website raadplegen. Hier vindt u diverse foto's.

Help ons, opdat we niet vergeten

De gemeente heeft de HVA gevraagd om het benodigde bedrag van € 75.000,- bijeen te brengen. De eerste € 25.000,- kregen we als ondersteuning van de gemeente zelf. Maar voor het restant hebben wij hulp nodig van de Alkmaarders. Dus: van u. Wilt u ons project steunen met een gift? Kijk ook hiervoor op onze website:

www.hvalkmaar.nl