Afbeelding
(Foto: )

De Watertoren: Alkmaars spraakwaterval

U heeft het vast wel opgemerkt toen u over de Bergerweg Alkmaar binnenkwam: de ingepakte watertoren. Nee, het is geen kunstwerk van de Bulgaars-Amerikaans kunstenaar en alleskunner Christo. De watertoren staat gewoon vanwege een verbouwing in de steigers. Het is een gemeentelijk monument dat in 1900 gebouwd is naar ontwerp van de architect Antony Holmberg de Beckfelt en ingenieur J.C. Franken. De watertoren heeft een hoogte van 31,40 meter en had een waterreservoir van 800 m³ dat gevuld werd met water dat omhoog gepompt werd uit de duinen bij Bergen. Oorspronkelijk had de watertoren kantelen en hierdoor werd de toren soms aangezien voor de burcht in het stadswapen van Alkmaar. In 1946 was de staalconstructie van het waterreservoir door corrosie zodanig aangetast dat het werd vervangen door een betonconstructie waarbij de kantelen van de bovenbouw verwijderd zijn. Alleen de verticale betonnen pilaren in de huidige kop doen nog enigszins denken aan de oorspronkelijke kantelen. De Alkmaarse watertoren is niet meer als waterreservoir in gebruik, en werd in 1990 aangekocht door industrieel ontwerper Niko Hoebe en visagiste Anneke Looijesteijn.

Alleen de verticale betonnen pilaren doen nog enigszins denken aan de oorspronkelijke kantelen

Sinds 2015 is de toren in eigendom ingenieursbureau Clafis Ingenieurs. In oktober 2016 is een aanvraag voor verbouwing bij de welstandscommissie gedaan. De Historische Vereniging heeft er in de werkgroep pré advies op gegeven. Het voorstel was om een grotere opbouw op het dak te realiseren en in de bovenbouw openingen maken, vergelijkbaar met het eerder door Lodi Trap/Noordwest6 aangebrachte raam in de schacht. Voor de vergroting van de boven-opbouw zou van een onderscheidend hoogwaardig materiaal gebruik moeten worden gemaakt, zodat het verschil met de monumentale toren duidelijk blijft, was ons advies.

Positief

Is het erg dat er weer een verbouwing in de toren plaats vindt? Wij vinden van niet, zelfs positief dat op deze creatieve wijze een gemeentelijk monument een herbestemming krijgt en Alkmaar een markant herkenningspunt behoudt.

En hoe ziet het er nu uit? Nog even geduld!