Buiten sporten of binnen

Je in het zweet werken op de loopband van een sportschool, of een flinke sprint langs het strand of door het bos trekken. Of je het nu binnen of buiten doet; sporten is sowieso gezond voor iedereen. De een heeft voorkeur voor binnen en de ander voor buiten sporten. Toch is het volgens socioloog Jolanda Maas goed om stil te staan bij de voordelen van sporten in de buitenlucht. "Een kleine, afgesloten ruimte waar veel mensen zich fanatiek inspannen, is niet altijd de gezondste omgeving." Uiteraard verschilt dit ook per locatie. Is er goede ventilatie in jouw sportschool bijvoorbeeld?

Maar een training in een natuurlijke omgeving is niet alleen goed voor je fysieke - maar extra goed voor je mentale gesteldheid, want buitensporters hebben minder last van spanning, boosheid en depressie en zij voelen zich energieker en plezieriger na afloop van een training. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat mensen die in de natuur bewegen, dit langer volhouden en er meer voldoening van hebben.


Zonlicht, frisse lucht en de blootstelling aan een natuurlijke omgeving zijn goed voor een mens. Denk alleen maar aan de vitamine D-opname door zonlicht. Heel belangrijk voor onder andere sterke botten en goed voor je weerstand.
Maar probeer wel te sporten in een omgeving met schone lucht. Langs de snelweg, op een industrieterrein of in een drukke stad wordt het al een stuk minder. Heb je die schone lucht niet in je omgeving of heb je last van pollen, ja dan misschien toch die sportschool? Of allebei.

Reacties naar siem.zeilemaker@me.com
Bron: nu.nl