De boten finishen voor de kust van Medemblik.
De boten finishen voor de kust van Medemblik. (archieffoto Ton Koomen)

'Het blijft een uniek evenement'

MEDEMBLIK - Zoals elk jaar staat er ook dit jaar weer een spetterend zeilevenement voor de deur. Dit jaar wordt de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace, die 23 en 24 augustus plaatsvindt, voor de 55e keer georganiseerd.

Onvergetelijk zeilweekend in Medemblik

"Al 54 edities liggen achter ons maar het 'spelletje' 24 Uurs blijft een uniek evenement", aldus voorzitter Klaas Jan Kroon. "Deelnemers weten het: het gaat om goed zeemanschap, teamwork, uithoudingsvermogen, tactiek en scherp blijven. Aan de kern van het evenement is in alle jaren weinig veranderd: het gaat om de meeste mijlen maken in de daarvoor beschikbare tijd. En aansluitend een gedenkwaardige aankomst in Medemblik met een prachtig feest."

Aantrekkelijker

In de loop van de jaren zijn er kleine aanpassingen aan het evenement gedaan. Soms noodgedwongen door regelgeving, verandering van vaarwater of veiligheid. Maar altijd tot doel het voor de deelnemers aantrekkelijker te maken.

"Dit jaar staat alle (wedstrijd)informatie op de site; er wordt geen programma boekje verzonden. En het uitslagenboekje is een heus bewaarexemplaar geworden. En zijn er dit jaar klassen voor de tocht ingevoerd. Hiermee krijgen deelnemers in die klasse een betere vergelijking met boot van een soortgelijke lengte waterlijn. En per tochtklasse worden er prijzen uitgedeeld."

Goede mix

Zoals alle jaren zijn er dit jaar ook weer velen die voor de eerste maal deelnemen. En deelnemers die het klappen van de zweep kennen. Er zijn zelfs deelnemers die gaan voor een jaarcijfer 40. "Het jaarcijfer is onlosmakelijk met de 24 uurs verbonden. Elke keer wanneer een deelnemer de tocht of wedstrijd reglementair heeft uitgezeild krijgt hij of zij een jaarcijfer."

"We menen ook nu weer een goede mix voor alle deelnemers gevonden te hebben, zowel voor de doorgewinterde wedstrijdzeiler als de vele tochtdeelnemers voor wie het vooral om de prestatie gaat."

Sponsors en vrijwilligers

De organisatie ziet graag dat de deelnemers bij het inleveren van de verklaring bij balie 1 ook de railingdoeken met deelnemersnummer inleveren. Dit maakt het hergebruik mogelijk. "Het grootste zeilevenement van Nederland is onmogelijk te organiseren zonder de steun van onze sponsors en de inzet van de vele vrijwilligers. Onze dank daarvoor", besluit Klaas Jan.

Kijk voor alle informatie op www.24uurszeilrace.nl.