Om eigenaar van een huis te worden, is een makelaar en notaris nodig.
Om eigenaar van een huis te worden, is een makelaar en notaris nodig. (Foto: Shutterstock)

Hulp van makelaar en notaris

REGIO - Om een huis te verkopen of te kopen, heeft de eigenaar een goede makelaar nodig. En voor de afronding van het (ver)koopcontract een notaris. Wat doen zij eigenlijk precies?

Een makelaar begeleidt van begin tot eind de verkoop van een woning, of helpt met het vinden van een geschikte woning voor potentiƫle kopers. Zoek de juiste makelaar uit die past bij jouw persoonlijke wensen. Ook is het belangrijk dat als je een makelaar inschakelt, dat die goed op de hoogte is van de huizenmarkt in de omgeving en de juiste informatie kan geven over de woning. Zo kan een makelaar de juiste vraagprijs vaststellen. Het is belangrijk dat die bijzonderheden of wijzigingen weet in het bestemmingsplan. Komt er in de toekomst een drukke weg in de buurt of nieuwbouw?

De makelaar zorgt voor bemiddeling tussen verkoper en koper. Onder welke voorwaarden vindt een verkoop/koop plaats? Krijgt de makelaar een vaste prijs voor zijn diensten of op basis van courtage (een percentage van de verkoopprijs). voert die de onderhandelingen en stelt de koopakte op? Zorg zelf voor de juist en informatie door het stellen van diverse vragen.

De notaris

Een notaris helpt mensen om tot rechtsgeldige en bindende afspraken te komen. Bijvoorbeeld over de koop of verkoop van een huis of het opstellen van een samenlevingscontract. Hij geeft juridisch advies en let op de belangen van alle betrokkenen. Een notaris is onafhankelijk, deskundig en onpartijdig en legt de gemaakte afspraken vast in een notariƫle akte. Voor de betrokken partijen is het altijd duidelijk wat de afspraken zijn. Wie een woning koopt of verkoopt, het is wettelijk verplicht om dat te regelen via de notaris. Deze begeleidt beide partijen en zorgt dat alle afspraken bindend worden vastgelegd in aktes.