Wel of niet een griepprik

Wie boven de 60 is of tot een risicogroep behoort, krijgt automatisch een oproep om een gratis griepprik te halen. Griep is vooral riskant voor ouderen en chronisch zieken, zoals hart-, long-, suikerpatiënten en patiënten met een gestoorde immuniteit. Maar af en toe steekt er een nieuw virus de kop op en houdt wereldwijd flink huis, ook, of vooral onder jonge mensen, zoals in 2009 de Mexicaanse griep.

Als we flink verkouden zijn, zeggen we al gauw dat we 'een griepje' hebben of 'grieperig' zijn. Meestal blijft het dan beperkt tot de bovenste luchtwegen, flink niezen en misschien wat keelpijn. Echte griep gaat gepaard met hoge koorts en spierpijn. Als je dat een keer gehad hebt, ken je het verschil.

Griep komt vaker voor in de winter en dat komt vooral, omdat het virus goed gedijt in koud weer en droge lucht. Daarbij komt dat we in de winter meer samen in kleine ruimten zijn.

Ik haal al jaren geen griepprik, omdat ik vind dat de kans dat ik griep krijg niet groot is, omdat ik een prima weerstand heb. Gemiddeld één keer per jaar flink verkouden, meestal vlak na harddraverij (hoe zou dat komen?) en verder heb ik nooit wat.

Maar als je dan leest dat het heel besmettelijk is, je brengt het over via hoesten, niezen en zelfs als je iemand een hand geeft, begin ik toch weer te twijfelen.

Stel dat je het toch krijgt? Wil jij dan de oorzaak zijn dat iemand in je omgeving, je kinderen of kleinkinderen er hartstikke ziek van worden?

Misschien ga ik die prik toch maar halen dit jaar.

siem.zeilemaker@icloud.com