Pijnstillers

We slikken ze allemaal. Vroeger noemden we alle soorten aspirine, tegenwoordig heb je zoveel pijnstillers dat je de verschillen vaak niet weet. Bekend is wel dat Paracetamol redelijk onschuldig is als je er niet teveel van gebruikt.

Iedereen heeft wel een voorraadje in huis en de een eet ze als snoepjes, terwijl de ander er maar zelden een paar neemt, alleen als het 'echt' nodig is. Er zijn mensen die door veelvoudig gebruik juist meer klachten krijgen dan waar ze het eerst voor innamen...

Maar er zijn veel andere middelen die veel minder onschadelijk zijn.

De pijnstiller Diclofenac bijvoorbeeld. Ook bekend onder de merknaam Voltaren. In commercials aangeprezen als wondermiddel bij onder meer gewrichtspijn. Verkrijgbaar op recept bij de apotheek, maar ook 'gewoon' bij de drogist. Maar Diclofenac is allesbehalve onschuldig. Onderzoek wees uit dat Diclofenac niet alleen meer hartproblemen geeft dan Ibuprofen, Naproxen en Paracetamol, maar ook meer maag- en darmproblemen.

Diclofenac behoort tot de NSAID-middelen die koortsverlagend, pijnstillend en ontstekingsremmend zijn. Destijds hadden we het Vioxx schandaal en Diclofenac heeft daar veel van weg. Gelukkig wordt er steeds meer voor gewaarschuwd.

En de Diclofenac-resten, die uitgeplast worden (pil) of afspoelen (gel), belanden via het riool in het oppervlaktewater. Die resten zijn door waterschappen heel moeilijk te verwijderen en richten grote schade aan bij vissen en planten.

Ik ga niet zeggen dat u deze middelen niet meer moet gebruiken, maar laat u in elk geval goed voorlichten en... neem alles met mate.

Reacties naar siem.zeilemaker@me.com.