Een uitvaartondernemer zorgt voor een passende uitvaart voor de nabestaanden.
Een uitvaartondernemer zorgt voor een passende uitvaart voor de nabestaanden. (Foto: Adobe Stock)

Wat doet een uitvaartondernemer?

REGIO - Een uitvaartondernemer verzorgt begrafenissen en crematies. Afhankelijk van de grootte van zijn bedrijf, verricht hij naast de bedrijfsvoering taken als het overleg met de nabestaanden over het verloop van de uitvaart en geeft hij zijn personeel instructies over bijvoorbeeld de verzorging van de overledene, het vervoer, het drukwerk en het bestellen van bloemen.

In de volksmond wordt zo'n begeleider ook 'begrafenisondernemer' genoemd, maar in de branche zelf is dit al geruime tijd omgedoopt tot het wat neutralere 'uitvaartondernemer', omdat vele Nederlanders tegenwoordig kiezen voor crematie, dus 'begrafenisondernemer' dekt de lading niet meer.
Nadat een melding is binnengekomen van een sterfgeval, zorgt de uitvaartondernemer allereerst voor de overledene. In een zorginstelling neemt vaak het personeel deze taak op zich. Indien iemand thuis overlijdt, is de uitvaartondernemer verantwoordelijk voor de verzorging. In samenspraak met de nabestaanden kan de overledene in diens eigen huis of in een rouwcentrum worden opgebaard.
De uitvaartondernemer gaat in gesprek met de nabestaanden, over wie de overledene was en wat hij of zij tijdens zijn leven heeft gedaan. Zo krijgt hij of zij een goed beeld van deze persoon en de situatie. Hierbij wordt er geluisterd naar de specifieke wensen met betrekking tot de afscheidsplechtigheid, bijvoorbeeld welke familieleden/vrienden eventueel gaan spreken tijdens de dienst, of de persoon moet worden begraven of gecremeerd, het tijdstip, het soort graf, rouwbrieven, advertenties, bloemen, de muziek.
Vervolgens instrueert de uitvaartondernemer zijn personeel over de wijze waarop de uitvaart plaatsvindt. Indien de nabestaanden deze taak aan de uitvaartondernemer overdragen, dan vervult hij of zij de nodige formaliteiten, zoals de wettelijke plicht om het overlijden aan te geven bij de burgerlijke stand van de gemeente.

Bij een begrafenis dragen de dragers de kist. Ook familie kan dit doen.
Afbeelding